RECEPT DANA: Brzi integralni hljeb bez miješenja sa mekinjama

Sastojci
500 gr pšeničnog integralnog brašna
2 kašike pune pšeničnih mekinja
1/2 kašičice đumbira u prahu a i ne mora
1,5 kašičica soli
10 gr suhog kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašičice meda
480 ml tople vode
Priprema
Brašno sipati u činiju za miješanje pa napraviti udubljenje. Zatim sipati kvasac, med i jedan dio vode pa dodati mekinje, đumbir, pecivo, so i ostatak vode. Lijepo izmiješati žicom. Tijesto je rjeđe i ne treba dodavati brašno. Kalup obložiti papirom za pečenje i sipati tijesto, pokriti prijanjujućom folijom ili kesom i ostavite da naraste.

Peći hljeb oko 40 minuta na 200°C. Pečen hljeb izvadite iz rerne, malo poprskati vodom ostavite pet do 10 minuta, a potom izvadite na rešetku da se hladi.

/Tanja Đorđević/aura.ba/