Razumiju li mačke ono što im govorimo?

Tko god je vlasnik mačke, zna da, čak i ako razumiju ono što govorimo, nije ih briga za ono što želimo od njih. No možda ipak nije tako. Nova istraživanja ukazuju na to da je mačkama itekako stalo da smo dobrog raspoloženja

Neovisne kakve jesu, mačke su na glasu kao hladne i mistične. Međutim, svatko tko je živio barem kratko s mačkom zna da to nije istina i da su one, kao i mnogi drugi kućni ljubimci, osjetljive na raspoloženja vlasnika, piše Mačkarica.

Primjer koji ovo zorno prikazuje donosi nam Jonathan Balcombe, stručnjak za ponašanje životinja. Kad je uginuo, 13-godišnji mačak iza sebe je ostavio potpuno slomljenu vlasnicu i brata mačka. Vlasnica je počela patiti od napadaja panike i depresije. Izbezumljen zbog njezine tuge, preživjeli mačak se uglavnom povlačio u osamu i boravio u spavaćoj sobi unatoč njezinim dozivanjima.

‘Došlo je do toga da ga uzimam u ruke i nosim u dnevnu sobu samo kako bih ga malo oraspoložila’, rekla je vlasnica. Međutim, tek kad su joj veterinari savjetovali da se pokuša malo opustiti i biti pozitivna u njegovom društvu, nagraditi ga za igru i povremeno mu dati poslastice, mačak je izašao iz svog ‘skloništa’, rekla je vlasnica.

Nedavno su znanstvenici na sveučilištu u Milanu potvrdili da mačke odgovaraju na pozitivne i negativne reakcije svojih vlasnika. Istraživanje provedeno na psima pokazalo je slične rezultate i sličan nivo usredotočenosti na vlasnika.

Zaključak studije, ali i odgovor na pitanje iz naslova glasi: da, mačke prepoznaju naše raspoloženje i njihov stres možemo smanjiti vlastitim pozitivnim reakcijama na nove ljude, životinje ili predmete u njihovoj okolini. (tportal.hr)