Razlozi za i protiv ispijanja kafe: Smanjuje rizik od dijabetesa, ali povećava rizik od neplodnosti i srčanih bolesti

Duga, kratka, sa mlijekom ili bez, turska ili espreso, sa filterom ili bez filtera, kafa je, sasvim je izvjesno, jedan od najomiljenijih napitaka. Čak šta više, statistike govore da je potrošnja crnog, gorkog napitka u stalnom porastu. Godinama naučnici lome koplja o njenom uticaju na ljudsko zdravlje

Naučno je dokazano da samo jedna šoljica kafe izaziva sljedeće reakcije u organizmu: oslobađa hormone srži nadbubrežne žlijezde, omogućava povećanu potrošnju kisika u ćelijama, povećava izmjenu tvari, koncentraciju šećera u krvi i istovremeno potrošnju šećera, povećava brzinu rada srca i količinu mokraće. Kafa djeluje na centralni nervni sistem tako što smanjuje osjećaj umora i poboljšava probavu.

DOBRE STRANE KAFE

1. Miris svježe pripremljene kafe, otkrili su istraživači Američkog udruženja hemičara u San Francisku, mogao bi imati isti koristan efekat na tijelo kao voće i povrće. Ustanovljeno je, naime, da zrna kafe sadrže zaštitne materije (antioksidanse), koji su veoma bitni u borbi protiv raka, srčanih bolesti, starenja. Istraživanja na jednom kalifornijskom univerzitetu, pak, usredsređena na antioksidanse koji se nalaze u mirisu pržene kafe, pokazala su kako svaki od 300 sastojaka koji se nalaze u mirisu kafe ima nisku antioksidacijsku aktivnost. Međutim, kad se kafa prži, ti sastojci se kombinuju i njihova prosječna antioksidacijska aktivnost se povećava na nivo jednak onom vitamina C i E, najmoćnijih antioksidanasa. Količina antioksidanasa koji se unose u tijelo udisanjem je vrlo mala, a većina antioksidacijskih sastojaka u tijelo se unosi ispijanjem kafe.

2. Prema istraživanjima objavljenim u SAD, kafa može da štiti od degeneracije moždanih ćelija koja prouzrokuje Parkinsonova bolest. Oni koji ne piju kafu, imaju pet puta više šansi da razviju tu bolest u odnosu na one koji dnevno popiju četiri do pet šolja kafe-tvrde američki naučnici.

3. Nekoliko šolja kafe dnevno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2-stoji u jednom istraživanju holandskih naučnika. Oni tvrde da sastojci kafe pomažu organizmu u procesu prerade šećera, smanjujući tako rizik od ove bolesti, a kod osoba koje dnevno konzumiraju sedam ili više šoljica kafe opasnost od razvoja dijabetesa smanjena je za 50 posto.

4. Svakodnevno pijenje kafe može smanjiti rizik od dijabetesa tip 2 za čak 40 posto, objavili su ovih dana finski istraživači. Naučnici Helsinškog zdravstvenog instituta proveli su istraživanje nad više od 20.000 muškaraca i žena od 35 do 74 godine i ustanovili da hemijski sastav kafe, posebno magnezij, utječe na inzulinsku osjetljivost.

LOŠE STRANE KAFE

1. Odavno se zna da kafa može oštetiti kardiovaskularni sistem, te da pretjerano ispijanje ovog napitka za posljedicu može imati arterosklerozu.

2. U slučaju visokog krvnog pritiska trebalo bi izbjegavati veće količine kafe, jer kofein utječe na krvne sudove i pojačava rad srca. Društvo kardiologa u Štokholmu objavilo je da samo jedna šoljica kafe dnevno povećava rizik od srčanih bolesti. Grčki istraživači pak tvrde da jedna šoljica kafe «utvrđuje» krvne sudove u trajanju od najmanje dva sata, dižući krvni pritisak. Shodno ovim istraživanjima, pogotovo stariji ljudi bi trebali da razmisle da li da uopće piju kafu, ili da se opredijele za onu bez kofeina.

3. Prekomjerno konzumiranje kafe dovodi do psiholoških poteškoća-izaziva nemir i nerijetko depresiju.

4. Nefiltrirana kafa, tvrde nizozemski istraživači, podiže nivo holesterola u krvi, zbog kafestola koji u sebi sadrži. Kada se na mljevenu kafu direktno izlije vruća voda, kafestol se izlučuje, a isto se događa kada se fino mljevena kafa nekoliko puta zakuha u vodi, ili kada se koristi metalni, umjesto papirnog filtera.

5. Ispijanje velikih količina kafe može da poveća rizik od osteoporoze. Stručnjaci tvrde da kofein «izvlači» kalcijum iz kostiju. Ovaj se negativni efekat može ublažiti dodavanjem dvije do tri kašike mlijeka u svaku šoljicu kafe.

6. Pet do šest šolja kafe dnevno, tvrde američki istraživači, smanjuje plodnost.

(aura.ba)