Rast, promjena oblika, kvržice… Saznajte šta sve grudi otkrivaju o vašem zdravlju

One su tu, na vašim prsima, bez obzira na veličinu, boju i izgled, ali ipak o njima ne brinete onoliko koliko biste trebali. Kada biste odvojili dovoljno vremena svakoga dana, shvatili biste da vam mnogo toga poručuju i da mogu biti odličan orijentir za vaše zdravlje. Na osnovu sljedećih deset stvari možete otkriti mnogo toga o svom zdravlju.

Rast grudi

Ako vaše grudi rastu, to bi prvenstveno moglo biti povezano sa povećanjem tjelesne težine. Osim toga, rast grudi može značiti i trudnoću, ali i biti posljedica korištenja kontracepcijskih pilula zbog kojih može doći do hormonalnih promjena u vašem menstrualnom ciklusu. Ne morate brinuti, samo promijenite veličinu grudnjaka.

Smanjivanje grudi

Ako ste izgubili nekoliko kilograma u prethodnom periodu, jedan od logičnih indikatora biće i gubitak mase u grudima. Međutim, ako ste stariji i primijetite ovo, moguće je da ste ušli u razdoblje perimenopauze. Ukoliko primijetite i gubitak kose, pojavu akni ili dlaka na licu, možda je riječ o sindromu policističnih jajnika. Osim toga, možda trebate smanjiti unos kofeina, jer kod nekih žena on utiče na smanjenje mase u grudima.

Velike grudi

Ako imate prirodno velike grudi, zahvalite genima što se tako obdareni. Uprkos tome što postoje određene studije koje ukazuju na to kako je veličina grudi povezana sa povećanim rizikom od raka dojke, ne postoje validni dokazi. Jednostavno povedite računa o svom zdravlju i posjećujte redovno doktora, kako biste na vrijeme znali ako i dođe do nekih problema.

Promjena oblika

Oblik vaših grudi “programiran” je vašim DNK, ali se vremenom mijenja. Nakon dojenja, ako ste majka, vjerovatno ćete primijetiti promjenu oblika grudi, što je sasvim logično. Koža gubi svoju elastičnost, što uzrokuje da vaše grudi poprime oblik suze. Najbolje što možete uraditi jeste da nabavite kvalitetan grudnjak i radite push-up vježbe, kako bi ojačali mišiće u tom području.

Kvržice i ispupčenja

Tokom menstrualnog ciklusa, vaše grudi mogu biti nadute i zbog hormonalnih promjena moguće je da osjetite kvržice i različita ispupčenja na grudima. To je normalno, jer tada dolazi do punjenja benignih cisti tekućinom radi čega možete početi bespotrebno da brinete. Međutim, ako napipate kvržice ispod grudi, ispod ruke ili oko bradavica u periodu kada nemate menstruaciju, a pri tome vas zabole na dodir, posavjetujte se sa doktorom.

Gustina

Ako ste i među otprilike polovinom ženske populacije na svijetu koja ima guste grudi (što znači da imaju više vlaknastog i žljezdanog tkiva), tada je teže da se precizno detektuju mase ili tumori na mamogramu. Zbog toga dolazi usljed pojavljivanja gustog tkiva na mamogramu, što se često manisfestuje i kao oblik raka. Žene sa gustim grudima bi se trebale posavjetovati sa doktorom o drugačijim metodama otkrivanja raka, ali i samog preventivnog pregleda. A, u međuvremenu, pokušajte redovno opipavati svoje grudi i otkriti na vrijeme razliku između kvržica i uobičajene gustine tkiva.

Bol

Postoji lista razloga zbog kojih možete osjetiti bol u grudima, a većina ih je benigna. Ako osjećate bol u obje dojke, riječ je o hormonskom disbalansu, ali čak može biti riječ i o pretjeranom unosu kofeina. Osim toga, moguće je da se radi o PMS-u, pogrešnom grudnjaku, ali i nošenju teškog tereta u toku dana, usljed čega je došlo do boli. Međutim, nekada se radi i o blažim zdravstvenim problemima, kao što je nedostatak željeza u krvi, koji reguliše rad štitne žlijezde. Bol u jednoj dojci može biti simptom raka dojke, uprkos tome što većina žena smatra da se bol ne pojavljuje kao jedan od indikatora raka dojke.

Uvučene bradavice

To je sasvim normalno, ako je tako cijelog života. Ako su bradavice uvučene ili “preokrenute”, to nije razlog za brigu. Ako je, međutim, do toga došlo u toku života nenadano, posjetite doktora što prije, jer je moguće da se radi o znakovima raka dojke. Ipak, dobro bi bilo sačekati nekoliko sati da vidite hoće li se vratiti u prvobitni oblik, jer ako ste nosili sportski grudnjak ili usku odjeću, moguće je da se radi o kratkoročnoj promjeni.

Iscjedak iz bradavica

Ovo uopšte nije nenormalno i neočekivano, jer se može desiti nakon seksualne stimulacije, ali ponekad signalizuje problem. Većina žena automatski pomisli da je rak dojke u pitanju, što u pojedinim situacijama može biti, ali ne i u većini. Naročito kada se iscjedak pojavljuje na obje strane, tada je vjerovatnije riječ o hormonalnom poremećaju. Do njega može doći ako ste koristili određene medikamente ili antiperspirante. Benigni tumor može uzrokovati krvavi iscjedak, dok uobičajeni iscjedak može značiti i da ste u drugom stanju. Osim toga, moguće je da se radi o ostatku iscjetka nakon dojenja.

Promjena boje

Uprkos tome što neki oblici raka dojke mogu biti prepoznati po promjeni boje kože i rupicama na koži, promjena boje grudi najčešće je znak da ste u drugom stanju, jer će bradavice i areole biti uvećane i tamnije. Osim toga, moguće je da primijetite promjenu boje i veličine bradavica sa godinama, što je takođe sasvim normalno.

(minimagazin.info)