Raspjevano društvo: TOP 5 PTICA ZA SVAKU KUĆU!

Većina ptica su nevjerovatni “pjevači”. Pored toga, one su fantastični kućni ljubimci, jer se za razliku od pasa i mačaka, lakše hrane i održavaju. Da li ste se ikada zapitali koja ptica je najbolja za vas? Ispod je lista nekoliko najboljih kućnih ljubimaca – ptica koje mogu pružiti svakoj osobi predivno druženje i zabavu.

1. Kanarinac
Ptica žute boje, kanarinac, ima dosta dug životni vijek i mogu da žive i do 15 godina. Ova vrsta ptica pruža dobru zabavu svojim pjesmama. Moguće je držati pticu udobno u svom kavezu, ali ste dužne da redovno čistite kavez i obezbijedite hranu i vodu za pticu. Ono šta treba da znate je da se kanarinac zabavlja jedan na jedan interakcijom sa ljudima. To znači da ako imate djecu u svojoj kući, kanarinac ne može biti najbolja ideja za kućnog ljubimca.

2. Društvena zeba
Zebe se obično čuvaju u parovima. One su dostupne u skoro svakoj lokalnoj prodavnici kućnih ljubimaca. Za razliku od kanarinca, Zeba je manje bučna i lakša za održavanje, jer je ptica koja pravi mali nered. Idealan kavez za ptice, kućne ljubimce bio bi onaj koji je prostran i horizontalan, koji im može omogućiti da lete i da se kreću. Kao i sa bilo kojim drugim kućnim ljubimcem, morate da održavate čistoću i da ih redovno hranite. Prosječan život ove ptice je 7 godina.

3. Tigrice
Tigrice su male ptice koje su delikatne i nježne. Ovaj mali papagaj može biti dobar kućni ljubimac, ako ne žurite da ga pripitomite i želite odmah interakciju sa njom. Ptica ne pravi glasnu buku. Prednost tigrica papagaja je da se sa njima može razgovarati. Ptica zahtijeva veterinarsku njegu. To je razigrana ptica i zahtijeva stalnu interakciju uključujući i igračke.

4. Burk papagaji
Nešto veći od tigrica, ovo je još jedan slatki i lijep papagaj iz Australije. Iako je mali, sa prosječnom dužinom od oko 15 centimetara, ove ptica ima tendenciju da češće leti. Preporučuje se da kavez bude širi, tako da može imati adekvatan prostor za letenje unaokolo. Osim toga, odvojite malo vremena tako da možete komunicirati sa pticom. Ova ptica zahtijeva svakodnevno čišćenje plus redovno snabdijevanje svježim povrćem. Ona ima životni vijek od oko 15 godina.

5. Dijamantski golub
Sa svojom dužinom od oko 11 centimetara, ovaj golub voli da bude u društvu drugih golubova. Od dijamantskog goluba ne možete zahtijevati jedan-na – jedan igru i treba ga držati u kavezu sa dosta prostora za kretanje. Pored toga, možete da namjestite u kavez neke ravne i visoke površine koje ptice mogu koristiti da se ugnezde. Golub može da živi i do 15 godina.