Raspamećivanje: Treća faza zavođenja: Nepovezanost s majkom rađa prazninu u duši i zavodnike

Zavodnici su prazne osobe. Njihova praznina nastaje zbog njihove nepovezanosti u ranom djetinjstvu, najčešće s majkom, zato se strastveno zauzimaju za osobu, ako ona ima nešto što bi ih moglo privući. Kao i drugi veliki zavodnici, ni Laza Kostić nije upamtio svoju majku. Umrla je dok je on još bio beba.

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Najtužnija srpska ljubavna priča, kako navode tabloidi, je ljubavna priča između Laze Kostića i Lenke Dunđerski.
„Ne znam šta je s njim. Javio se, ali kako! Nudi mi udaju za nekog gospodina iz Amerike, našeg porekla, slavnog pronalazača, mislim da se zove Nikola, prezime mu je čudno. Kako ne razume da ja hoću samo njega! Neću ni lepog, ni mladog, ni visokog… Ovo više ne mogu da izdržim“, napisala je Lenka u svom dnevniku, u vrijeme kada je Laza odlazio od nje.

Naravno, kao i svaka žena kojoj je skrenuta pažnja sa stvarnosti, Lenka je vjerovala u ono što ne postoji, odnosno, vjerovala je u iluziju. A Laza, kao i svaki vješt zavodnik, obmanjivao ju je, poput pravog mađioničara.

„Gotovo je sve. On se oženio! Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miraždžika. Zar na to spade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život?“

I baš, poput pravog pjesnika, što je Laza bez sumnje bio, šarmirao ju je i zavodio, a na kraju stiha obavezno pokazao njenu veličanstvenost:
Koga takne Tvoja ruka,
oko Tvoje kog prosuka,
biće vredan toga struka,
toga lica, toga guka,
tih milina i tih muka,
biće vredan, kako ne bi, —
blago Tebi!

Laza je nestalan i nesiguran i, kao da je zavodio Lenku zaradi tog osjećaja koji  mu je davala, a to je osjećaj stvaralaštva. Tada su nastale neke od najljepših njegovih pjesama ikada.

Samo se tužne ljubavi veličaju

Kod  nas se ljubav pogrešno tumači. Samo se tužne ljubavi veličaju i o njima se piše, a i Balašević kaže da su sve prave ljubavi tužne.

Zavodnici uglavnom imaju zajedničke osobine: uspjeh, šarm i popularnost. Laza nije kriv što je zavodnik, jednostavno, njegovom šarmu ni jedna žena nije mogla odoljeti. Tako i Lenka, poslije izvjesnog vremena postala je svjesna da je opiranje nemoguće, on ju je prisvojio. A prisvajanje je logički slijed zavisnosti.

Budući da su zavodnici prazne osobe, oni se projiciraju u svoje suprotnosti. Njihova praznina nastaje zbog njihove nepovezanosti u ranom djetinjstvu, najčešće s majkom, zato se strastveno zauzimaju za osobu, ako ona ima nešto što bi ih moglo privući. Kao i drugi veliki zavodnici, ni Laza Kostić nije upamtio svoju majku. Umrla je dok je on još bio beba.

Najtužnija srpska ljubavna priča, kako navode tabloidi, je ljubavna priča između Laze Kostića i Lenke Dunđerski.

U ovoj fazi zavođenja, zavodnici se i sami često predstavljaju kao žrtve, pa počinju da govore sve o svom teškom životu. Iz Lenkinog dnevnika, očito je da se i Laza predstavljao kao žrtva:
„Kamo ona bezgranična vera u našu ljubav, u njega?

Da li sam ja volela iluziju? Ali to ne može biti. Ja volim pesnika, i živog čoveka, hoću ga takvog kakav je, ništa mi njegove mane što je ispisao ne znače, one su meni vrline. Te umoran, te star, te nije za mene… Toliko sam mu puta pisala, ponavljala, ne vredi. Ali boriću se i izboriti za njega. Njemu treba pomoći. Moramo da se sastanemo.“
(Napomena djevojkama: Kada vam kaže da nije za vas, da vas ne zaslužuje, da vi zaslužujete boljeg… vjerujte mu na riječ. Tako je kako kaže i bježite što dalje od takvog muškarca.)

Lenka Dunđerski je umrla samo dva mjececa poslije ženidbe Laze Kostića. Pjesnik je do smrti pažljivo čuvao ono što mu je ona darovala

Faza raspamećivanja

U fazi raspamećivanja, zavodnik se više ne zanima za emocionalno stanje svoje žrtve, a to je nepriznavanje njenog identiteta.

Oni počinju da pokazuju svoje pravo lice.

Tako se i Laza Kostić prestao se zanimati za Lenku i oženio svoju dugogodišnju vjerenicu.

Dva mjeseca poslije njegove ženidbe, Lenka je umrla, odnosno, oduzela je sebi život.
Ovo je već četvrta faza zavođenja „Down“, a o njoj nešto opširnije u narednoj kolumni.

(aura.ba)