RAPSKA TORTA: Jednostavan recept za odličnu tortu koja će uljepšati svadbenu trpezu

U vremenu krize, ograničenih finansijskih mogućnosti ili za prilike skromnog vjenčanja, dobrodošlo umjeće je priprema kolača ili svečanijih torti za svadbena slavlja.
Tradicionalni recept za Rapsku tortu, koja svojim izgledom odlično može poslužiti kao svadbena torta za skromnije vjenčanje ili kao dodatak raskošnoj svadbenoj trpezi se nalazi u članku.

Sastojci za tijesto

1. 20 – 25 dag mekog brašna
2. 2 kašike margarina
3. 2 kašike šećera
4. 1/2 kašike Maraskina
5. 2 jaja
6. 2 kašike vode

Sastojci za nadjev

1. 50 dag badema
2. 50 dag šećera
3. 6 kašika likera Maraskino
4. 4 jaja
5. korica od 1/2 limuna
6. korica od 1/2 narandže

Postupak – tijesto:

Umijesite tijesto na način da brašno prvo prosijte, a onda mu pridodajte otopljenu mast, razmućena jaja, šećer, Maraskino i vodu, tako da dobijete čvrsto tijesto. Po potrebi, da biste dobili vrlo čvrsto tijesto, dodajte još brašna sve dok ne dobijete tijesto čvrstine kao kod domaćih rezanaca za juhu.

Stavite tijesto u hladnjak na 30-tak minuta da se dobro ohladi.

Podlogu za razvijanje tijesta obilno posipajte brašnom i razvaljajte tijesto vrlo, vrlo tanko. Odstranite višak brašna s površine tijesta širokim kistom ili rukom pa ga premjestite na široki lim za pečenje (od pećnice) kojeg prije prekrijte pek papirom. Označite sredinu tijesta pa od te točke kotačićem počnite rezati uokrug u obliku puža, na način da veći krugovi (tj. trake) budu širine oko 6 cm, a uži (koje urezujte tik do širih) oko 1 do 1, 5 cm.
Višak tijesta premijesite i pohranite u hladnjak

Postupak – nadjev:

Bademe prelijte kipućom vodom i ostavite ih u vodi 20 minuta, a zatim im skinite kožicu. Malo ih prosušite (u kuhinjskoj krpi ili u pećnici) pa ih sameljite. Dodajte šećer, naribanu koricu naranče i limuna i Maraskino. Dobro izmiješajte, najbolje rukom. Zatim
dodajte jaja i opet promiješajte.

Na trake tijesta pažljivo žlicom ili još bolje rukom stavljajte nadjev ostavljajući rubove traka slobodnim. Te rubove naknadno premažite kistom ili prstima umočenim u hladnu vodu.

Razvaljajte ostatak tijesto iz hladnjaka, čim tanje. Kotačićem režite trake širine 1, 5 cm. Sad tim trakicama obrubljujte široke trake torte, uokolo nabirući prstima i pritiščući ih dolje na navlaženi rub. Okrečite tortu i obrubite sve slobodne rubove
Sada poravnajte nadjev na trakama.

Pećnicu ugrijte na 100 st. C i pecite oko 30 do 40 minuta. Torta mora ostati svijetla.
Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i prenesite na tanjur za torte.

 

error: Content is protected !!