Rano otkrivanje raka jajnika bi vam moglo spasiti život: Ove simptome ne smijete ignorisati!

Zanemarujući sve prateće simptome, ženama se u 80% slučajeva rak jajnika dijagnostifikuje tek kada on dostigne naprednu fazu. Među najčešćim uzrocima su genetska predispozicija, uzrast, ali i preterana upotreba oralne kontracepcije.

Ukoliko primijetite neki od ovih simptoma, trebalo bi da se obratite svom ljekaru:

1. Česti bolovi u leđima

Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

2. Bolovi u stomaku i karlici

Ako često osjećate bol u stomaku, ovo može ukazivati na rak jajnika.

3. Neredovni ciklusi

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvijek da bude slučaj. Rak može da se javi čak i kod mladih djevojaka, koje još uvek nisu dobile prvi ciklus.

4. Umor i prečesta iscrpljenost bez razloga

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu da budu ozbiljni znaci da se pacijentkinja nalazi u nekom stadijumu raka jajnika. Preko 80% žena doživi barem jedan od simptoma raka jajnika nekoliko mjeseci prije nego što se dijagnostikuje.

5. Brzo se zasitite

“Rana sitost”, ili osjećaj sitosti, jedan je od četiri najznačajnijih i najčešćih simptoma raka jajnika. Bilo bi lako pogriješiti da je ovo simptom problema sa varenjem, ali nemojte se zavarati!

6. Bol prilikom polnog odnosa

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika, kaže Medical News Today. To se odnosi na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno. Bez obzira da li je više ili manje bolno, najbolje je da se što pre konsultujete sa svojim ginekologom.

7. Povraćanje

Prema ginekologu Džefriju Šternu, u pojedinim slučajevima raka jajnika, često dolazi do začepljenja crijeva, što uzrokuje mučninu, bolove u stomaku i gubitak težine.

8. Naduven stomak

Ukoliko vam se stomak nadima tako da sami sebe podsjećate na trudnicu, to može da bude ozbiljan znak da ste u opasnosti.

9. Pretjerani rast kose i tamnih dlaka

Iako obično nije smatran za simptom raka, ovo je definitivno nešto što ne treba zanemarivati. Međutim, neke žene doživljavaju upravo suprotno – gubitak kose.

10. Česti zatvor

Područje stomaka i digestivni trakt su područja najviše pogođena rakom, posebno u ranim fazama. Uz bol u području želuca, ostali simptomi mogu uključivati i probleme sa varenjem, gubitak apetita i gasovi.