Ranice u ustima ozbiljan su pokazatelj da vam tijelo žudi za jednim veoma važnim vitaminom

 

Prema Institutu za medicinu u SAD-u, odrasli bi trebali da konzumiraju 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ova supstanca, takođe je poznata kao folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže našem tijelu da popravlja DNK i proizvodi crvene krvne ćelije.

Ako vašem tijelu fali folne kiseline, možete da primjetite određene simptome, čak i da razvijete anemiju.

Ovo je popis najčešćih znakova koji pokazuju da vaše telo treba više folne kiseline.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je izuzetno važna za vaš centralni nervni sistem. Ako vaše tijelo nema ovaj vitamin, možete da se boriti s depresijom, da imate problema sa koncentracijom i da osjećate zaboravnim i razdražljivim. Ako se ne liječi ispravno, nedostatak folne kiseline može takođe povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline, vaš mozak dobija manje kiseonika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ koji nema kisika, tako da možete osetiti i bol u drugim dijelovima vašeg tela, posebno u prsima i nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odgovoran je za transport kiseonik iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada vaše tijelo nema vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) kako biste svoje unutrašnje organe obezbijedili potrebnom količinom kiseonika. To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.