Rak želuca: 6 najčešćih znakova koji upućuju na ovo opasno oboljenje!

Jedan od simptoma je krv u stolici ili povraćanje. Ako je krvarenje povezano s rakom, krv u stolici izgleda crveno ili crno. Ako je krv u bljuvotini, ona je svjetlo crvena, a može imati i grubu teksturu kao kafa jer je djelimično probavljena.

Rak želuca je vrlo učestala bolest širom svijeta. Nalazi se na drugom mjestu najčešćih zloćudnih bolesti. Jedan od problema povezanih s tom bolešću je i izostanak ranih simptoma, pa se bolest otkriva uglavnom kada je već uznapredovala.

Kako piše “Pliva.hr.” bolest je 1,5 do 2 puta češća kod muškaraca, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života”. Poznato je da je najveća učestalost raka želuca u Japanu, Koreji, nekim dijelovima Kine, te u Čileu i Islandu, što se povezuje sa ishranom i utjecajima okoline

Uzroci nastanka raka želuca su: utjecaji iz okoliša i štetne tvari iz hrane, konzumacija dimljene i slane hrane (meso i riba), držanje pripremljene hrane na sobnoj temperature, pušenje i alkoholizam. Takođe, genetsko nasljeđe ima vrlo malo uticaja

Dr. Umut Sarpel, onkologinja iz Njujorka kaže da u početku bolest uglavnom nema nikakvih simptoma, ali savjetuje da jedan ili više od sljedećih simptoma mogu biti razlog za obavljanje pretraga:

1. Krv u stolici ili povraćanje

“Ovi simptomi mogu upućivati i na ulcerozni kolitis te Kronovu bolest, ali krv u ovim tjelesnim izlučevinama definitivno je razlog za posjetu gastroenterologu”,kaže dr. Sarpel.

Ako je krvarenje povezano s rakom, krv u stolici vjerovatno će izgledati crveno ili crno. Ako je krv u bljuvotini, vjerovatno će biti svjetlo crvena, a može imati i grubu teksturu kao kafa jer je djelimično probavljena.

2. Iznenadne promjene apetita
“Jedan od simptoma raka želuca je i kada se osoba zasiti već nakon par zalogaja, pogotovo ako se to značajno razlikuje od apetita kakav je osoba imala ranije”,objašnjava dr. Sarpel.

3. Bol u abdomenu
“U nekim slučajevima bol jest znak raka želuca, ali u većini slučajeva bol je posljedica neke druge bolesti crijeva ili abdomena”, objašnjava doktorica.

“Bol koja je upućuje na rak želuca je uporna i jaka. Ta bol ne traje jedan dan, pa se opet pojavi nakon dvije sedmice, ona traje stalno i osjeća se u sredini trbuha”, tumači dr. Sarpel.

4. Neobjašnjivi gubitak tjelesne mase

Osim za rak želuca ovaj simptom je tipičan i za dijabetes tipa 1, Kronovu i Addisonovu bolest.

“Gubitak težine može biti postupan. Ako je neko izgubio samo par kilograma u pola godine to nije ništa simptomatično, međutim ako se radi o vidljivom i značajnom gubitku tjelesne mase bez da je osoba bila na dijeti, onda na to treba obratiti pažnju”, savjetuje dr. Sarpel.

5. Žgaravica koja ne prestaje

“Žgaravica, probavne smetnje i drugi simptomi problema s probavom mogu biti znakovi ranog upozorenja, iako će navedeni simptomi ipak prije biti znak nekih drugih tegoba ili bolesti trbušne šupljine”, kaže dr. Sarpel.

6. Nadutost, dijareja i zatvor

“Rak koji raste u želucu može stvoriti osjećaj nadutosti i uzrokovati probavne tegobe, iako su i ovi simptomi uglavnom češće povezani s drugim tegobama i bolestima”, objašnjava dr. Sarpel. (aura.ba)