Rak jajnika odnosi najviše života

Nemojte potcjenjivati bol u donjem dijelu stomaka, promjene menstrualnog ciklusa ili bol pri mokrenju jer bi to mogli biti signali da imate ginekološki problem. Svakoj ženi, sa ili bez smetnji, savjetuje se da nakon tridesete svake godine obavi i ultrazvuk jajnika jer će tako na vrijeme otkriti moguće promjene

Jajnici, ženski spolni organi smješteni su u maloj zdjelici, sa svake strane maternice po jedan. Bademastog su oblika, čvrstog tkiva i nepravilno uleknute vanjske površine. Njihova glavna funkcija je proizvodnja ženskih spolnih hormona, razvoj i otpuštanja jajne stanice koje se događa tokom svakog normalnog menstrualnog ciklusa. Osim na zdravlje i plodnost, jajnici imaju golem utjecaj na izgled žene, jer hormoni estrogena određuju ženinu visinu, težinu, kvalitet kože i kose, razvoj žlijezdanog i vezivnog tkiva, te odlaganje masnoća.

Najčešće i najopasnije bolesti jajnika su policistični jajnici, upala i rak. Posljedice neliječene bolesti mogu biti teške, čak i kobne po život. Od svih zloćudnih tumora rak jajnika nalazi se na petom mjestu, a među karcinomima ženskih spolnih organa po smrtnosti je na prvom mjestu. Čak kod 75% slučajeva otkriva se tek u uznapredovaloj fazi, kada se proširi po trbušnoj šupljini. Razlog tako čestog fatalnog ishoda jeste što bolest u ranoj fazi ne pokazuje simptome, a poslije se zloćudne stanice brže šire po tijelu.

Rak često zahvati oba jajnika, jer se širi na okolne organe kao što su mokraćni mjehur, maternica, debelo crijevo itd., pa stigne i do drugog jajnika. Stanice oljuštene od tumorske mase mogu proširiti karcinom po trbušnoj šupljini, a putem krvi i limfe prenijeti se na udaljene organe.

Uzroci nastanka raka jajnika još je nepoznat, ali zna se da utjecaj imaju dob, genetika i reprodukcijski status. Tako se učestalost povećava s godinama i najčešća dob obolijevanja je između 55. i 75. godine života.

Povećan rizik je kod žena u čijim porodicama je bilo obolijevanja od raka dojke, jajnika i maternice. Veći rizik je kod žena koje nisu rađale, koje su rodile u poznim godinama ili su kasno ušle u menopauzu. S druge strane, dokazano je da trudnoća i uzimanje oralnih kontraceptiva štite jajnike. Tumor jajnika, i kada prilično naraste, uglavnom ne pravi probleme pa se otkriva (pre)kasno. Na njega mogu ukazivati mukla bol u donjem dijelu stomaka i leđa, smetnje u probavi i ishrani, bolni vjetrovi, zatvor, slabost, anemija i gubitak apetita. Na tumor može ukazati i krvarenje prije puberteta ili u postmenopauzi.

Liječenje može biti hirurško, hemoterapijom, a zavisno od stepena bolesti koriste se zasebno ili kombinirano. Osnovni tip liječenja je operativno odstranjivanje maternice, jajovoda i jajnika. Primjenjuje se kod svih bolesnica kada je tumor u početnom stadiju ili žena želi još roditi. Hemoterapija primjenjuje lijekove koji uništavaju tumorske stanice. Budući da putem krvotoka djeluju na cijeli organizam to se još naziva sistematskom terapijom. Koristi se kada se rak proširio tijelom ili se ne može potpuno odstraniti hirurškim zahvatom. Radijacijska terapija može biti dodatak hirurškom liječenju jer djeluje na stanice koje su zaostale.

Treba znati da se u liječenju najpovoljniji rezultat može očekivati kada se rak liječi u ranim fazama. Zbog toga su potrebne redovne ginekološke kontrole kod kojih ginekolog na temelju vaginalnog i ultrazvučnog pregleda može posumnjati na tumor.

ČAJ I VINO

Od raka jajnika najmanje obolijevaju Japanke, a najviše Skandinavke. Kod nas godišnje, prema nepotpunim podacima, u oba entiteta od te opake bolesti umire između 150 i 300 žena. U Hrvatskoj se smrtnost kreće oko 300 žena godišnje.

Inače, švedski naučnici tvrde da pijenje dvije šoljice čaja na dan, posebno zelenog, prepolovljava rizik od obolijevanja, dok njihove australske kolege preporučuju dvije čaše crnog vina.

Ciste izazivaju hormoni, stres…

Nisu sve ciste na jajnicima iste. Neke uzrokuju probleme, a neke nestaju same od sebe pa većina žena i ne zna da ih je imala. Najučestalije su one koje nastaju pod utjecajem hormonskih promjena u različitim životnim razdobljima. Ta su odstupanja najčešća u mladosti, ali i u posebno stresnim ili emocionalno teškim periodima života.

Folikularne ciste su najčešće u velikom broju slučajeva bezazlene. Većina ih nestane, a duge slučajeve treba kontrolirati i liječiti. Organske ciste su znantno rjeđe i ne rastu pod utjecajem hormona. Često ne stvaraju nikakve probleme, ponekad organsku cistu može pratiti pojačana dlakavost, akne i debljanje. Mogu narasti vrlo velike i teške, te tako pritiskaju okolne organe. Endometrijske se još zovu čokoladnim cistama i to zbog boje koje imaju; pune su krvi. One mogu poremetiti proizvodnju hormona, pa i ovulaciju. Mogu se tretirati kontracepcijskim pilulama, a ako taj način nije djelotvoran, mogu se odstraniti laparaskopski.

U svakom slučaju nemojte potcjenjivati bol u donjem dijelu stomaka, promjene menstrualnog ciklusa ili bol pri mokrenju jer bi to mogli biti signali da imate ginekološki problem. Svakoj ženi, sa ili bez smetnji, savjetuje se da nakon tridesete svake godine obavi i ultrazvuk jajnika jer će tako na vrijeme otkriti moguće promjene.

Liječiti policistične jajnike da se ne ostane bez potomstva

Sindrom policističnih jajnika pogađa otprilike 5 do 10 posto žena u plodnom razdoblju života i jedan je od najčešćih uzroka nemogućnosti zanošenja. To je hormonski poremećaj koji remeti ravnotežu spolnih hormona, odnosno funkciju različitih tkiva na koja oni djeluju. Dolazi do nepravilnosti menstrualnog ciklusa ili potpunog izostanka menstruacije, pojačane dlakavosti, različitih stepena ćelavosti, tvrdokornih akni, gojaznosti, smanjenja sposobnosti da se zatrudni ili čak steriliteta itd.

Njihovo rano otkrivanje važno je da bi se pravilnom terapijom suzbili i ublažili ti neugodni simptomi, spriječile komplikacije i smanjio rizik od nastanka drugih bolesti, čak i zloćudnih poput raka sluznice maternice ili karcinoma dojki.

Iako još nije sasvim razjašnjen uzrok hormonskog poremećaja čija su posljedica policistični jajnici, većina stručnjaka slaže se da on počinje već u ranom pubertetu kao posljedica pretjerane proizvodnje muških spolnih hormona u jajnicima i nadbubrežnoj žlijezdi.

U postavljanju dijagnoze i liječenju sarađuju ginekolog, endokrinolog, specijalista za hormonske poremećaje i dermatolog. Ciljevi terapije su uspostavljanje ovulacijskog ciklusa i smanjenje razine testosterona, a dugoročnije – kontrola tjelesne težine i sprječavanje endometrijskog karcinoma. Pravilnom ishranom i kretanjem moguće je smanjiti težinu, a kozmetičkim tretmanima ublažiti akne i dlakavost. Iako se sindrom policističnih jajnika ne može zauvijek izliječiti, moguće ga je držati pod kontrolom i tako spriječiti posljedice i komplikacije.

POMOĆ IZ PRIRODE kod upale jajnika

Pomiješati 10 kašika stolisnika, 7 kašika cvijeta kamilice, 5 kašika korijena maslačka i 3 kašike podanaka iđirota. Tri kašike mješavine preliti sa 6 dl kipuće vode, držati poklopljeno 3 sata. Procijediti i zasladiti medom ili piti nezaslađeno 3 puta na dan po šoljicu u gutljajima.

Dobro pomiješati po 4 kašike treskovca i mrtve koprive, 3 kašike velike koprive i po 2 kašike planike i ruzmarina. Osam kašika mješavine preliti sa 2 l kipuće vode i ostaviti poklopljeno 3 sata. Procijediti i piti  3 – 4 šoljice dnevno u gutljajima.

Napraviti mješavinu od 3 metljašice i po 2 kašike kamilice, komorača, matičnjaka, paprene metvice, rosopasa, trputca. Uzavrijeti 7 dl vode, skinuti sa vatre i staviti 3 kašike biljne mješavine. Držati poklopljeno 3 sata, procijediti i zasladiti medom ili piti nezaslađeno. Čaj piti 3 puta na dan po šoljicu u gutljajima.

Mješavinu napravite od po 3 kašike hrasta i rusomače, 2 kašike cimeta i po 1 kašiku breze, kantariona, kupine i odoljena. Tri kašičice preliti sa 6 dl kipuće vode, držati poklopljeno 3 sata, procijediti i zasladiti medom ili piti nezaslađeno. Tri puta na dan popiti po šoljicu čaja u gutljajima.

Dvije kašike lista bijelog šljeza staviti u litar hladne vode i močiti 12 sati. Zatim staviti na vatru. Kada se odvar smlači, uliti u irigator i ispirati se dva puta dnevno.

Dobro je ispirati se 2 puta dnevno ružinim uvarkom.

Pomažu i kupke od majčine dušice ili borovnice.

Bolovi u jajnicima

Napraviti mješavinu od 4 kašike mrtve koprive, po 3 kašike stolisnika, matičnjaka, kantariona i kamilice, 2 kašike rute, odoljena i majčine dušice. Četiri kašike mješavine preliti sa 7 dl kipuće vode i držati poklopljeno dva sata. Procijediti i zasladiti medom ili piti nezaslađeno 3 puta na dan po šoljicu u gutljajima. Čaj uzimati nekoliko dana prije početka mjesečnice.

Dvije do tri isjeckane šake korijena kupine staviti u litar domaćeg crnog vina i kuhati dok ne ostane pola tekućine. Piti po 3 manje šoljice dnevno.

Pomiješati 4 kašike kamilice, po 3 kašike stolisnika, majčine dušice i kima, te po 2 kašike mažurana i rosanice. Dvije kašike mješavine preliti sa 7 dl kipuće vode i držati poklopljeno 2 sata. Procijediti, zasladiti medom ili piti nezaslađeno 3 puta na dan po šoljicu, u gutljajima.

Napraviti mješavinu od po 2 kašike kima i kiselice, te 3 kašike bagrema. Skuhati i piti kao prethodni čaj.

Za poboljšanje funkcije jajnika

Pomiješati po 2 kašike akacije, matičnjaka, mažurana, stolisnika, trputca i žutilovke, pa 3 kašike mješavine preliti sa 6 dl kipuće vode. Držati poklopljeno 3 sata, procijediti i zasladiti medom ili piti nezaslađeno. Čaj piti 3 puta na dan po šoljicu u gutljajima. Prestati ga uzimati čim se pojavi mjesečnica.

Dvije kašičice naribanog korijena hrena kuhati nekoliko minuta u 3 dl crnog domaćeg vina. Popiti tokom dana.

Cista na jajnicima

U 2 l vode pet minuta kuhati 2 kašike hrastove kore i po 3 kašike kantariona i lista oraha. Ostaviti poklopljeno 1 sat. Pariti se dvadesetak minuta dnevno.

Ispirati se više puta na dan uvarkom od crnog i bijelog sljeza.

Za poboljšanje funkcije jajnika piti više puta u danu po šoljicu čaja od ove mješavine: 4 kašike matičnjaka, po 3 kašike kantariona i majčine dušice, te po 2 kašike kadulje i metvice. Od dobro pomiješanog bilja uzeti 4 kašike, preliti sa 7 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 3 sata. Procijediti, zasladiti medom ili piti nezaslađeno u gutljajima.

(aura.ba)