Radi li mozak kako treba? Otkrij uz pomoć ovog laganog testa

Naučnici su razvili jednostavan test koji može procijeniti koliko je rizik da osobu pogodi moždani udar. Dobra vijest je da za ovaj test ne morate ići kod ljekara, nego je sve što trebate učiniti – ustati. Test održavanja ravnoteže na jednoj nozi osmislila je ekipa japanskih naučnika, a vjeruje se da je učinkovit pokazatelj vjerojatnosti moždanog udara, prenosi 24sata.hr.

Ovaj test temelji se na pretpostavci da je održavanje ravnoteže pokazatelj funkcionalnosti mozga. Prema tome bi svaka osoba trebala moći održati ravnotežu stojeći na jednoj nozi više od 20 sekundi. A svi koji to ne mogu trebali bi se uputiti ljekaru, osim ako za ovu nemogućnost ne postoji neki drugi fizički razlog (recimo povreda noge).

Yasuharu Tabara je na Kyoto Sveučilištu vodio istraživanje u kojem je sudjelovalo 1.300 ispitanika (muškaraca i žena), starih oko 67 godina. Svi su trebali stajati na jednoj nozi, otvorenih očiju i održavati ravnotežu 20-ak sekundi.

Nakon toga je provjereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da je više od 30 posto sudionika koji su se mučili s održavanjem ravnoteže imalo različite probleme u mozgu poput zadebljanih kapilara.

Zanimljivo je da naučna i zdravstvena zajednica nimalo ne sumnjaju u vrijednost ovakvog testiranja zdravlja mozga. Iako su i prije postojala istraživanja koja su povezivala držanje i neravnotežu s mogućnim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao tačno vrijeme u kojem se može odrediti što je normalno, a što se može smatrati odstupanjem.

Na taj način je povećana preciznost testiranja, što može pomoći mnogim ljudima da na vrijeme uoče opasnost i izbjegnu tešku, a moguće i fatalnu, bolest.