Računi za vodu kao da posjeduju bazene: Problemi mještana stupske ulice Vitomira Lukića ne interesuju nikog?!

Fikreta Begović

“Od nas je i Bog digao ruke” – ovako su započeli svoju priču za portal aura.ba, mještani ulice Vitomira Lukića, Stup.

A njihova priča, odnosno problem, je slljedeći: mjesecima unazad, po domaćinstvu, računi za vodu iznose stotinjak maraka. Ranije, ti računi nisu premašivali cifru od dvadesetak maraka. Niko od stanara iz ove ulice nije odjednom postao vlasnik bazena, a računi su sve veći. Obraćali su se, vele nam, Vodovodu bezbroj puta. Usmeno, pismeno…tražili uzrok poskupljenja računa. Na kraju su se obratili i medijima.

  • Ovdje živim 40 godina. Unazad nekoliko mjeseci, računi za vodu premašuje račun za struju. Meni to nije normalno i ja ove račune ne mogu platiti. Odakle. Ne radim. U kući nas je četvero i računi su uvijek bili u iznosu do dvadeset maraka. Najčešće 10-12. Ove od po stotinu ne razumijem – požalila nam se Fikreta Begić, jedna od nezadovoljnih stanarki iz ulice za koju, kako kažu i ostali, niko nije nadležan.

Slijedom ove informacije, i sami smo slali upit Vodovodu i dobili sljedeću informaciju koju prenosimo u cjelosti:

Poštovani, obračun vode u svim zgradama koji se vodom snabdijevaju preko zajedničkog vodomjera vrši se na način da se ukupno očitana potrošnja na glavnom vodomjeru dijeli na broj prijavljenih stanara, te se nakon toga vrši fakturisanje za svako prijavljeno domaćinstvo (prema broju prijavljenih članova). Na naprijed navedeni način se vrši fakturisanje utroška vode i domaćinstvima iz ulice Vitomira Lukića, a fakturisane količine predstavljaju registrovanu potrošnju svih prijavljenih stanara, uz napomenu da u ovoj zgradi povećana potrošnja postoji od aprila 2017.godine, a čiji je evidentan uzrok postojanje kvara. Obzirom da postoji kvar, preduzeće još jednom napominje da, prema «Zakonu o održavanju zajedničkih djelova zgrada i upravljanja zgradama» rješenje pitanja vodovodnih instalacija unutar zgrade (kako zajedničkih tako i instalacija u stanovima), njihovo održavanje, blagovremena opravka eventualnih kvarova koji mogu biti uzrok povećane potrošnje, u potpunosti je u nadležnosti ovlaštenog Upravitelja, koji bi i u ovom slučaju trebao da utvrdi i odstrani stvarne razloge povećane potrošnje i time spriječi ispostavljanje visokih računa.

Begović: Niti razumijem ovako visoke iznose računa niti ja ovo mogu platiti

  • Mi nemamo upravitelja, u tome je problem. Svi su od nas digli ruke. Dok pola Sarajeva nema vode, uvode se redukcije i šta sve ne, nama dolaze računi kao da mjesečno potrošimo 100.000 vode. Dakle, kvar negdje postoji, to je evidentno, voda negdje otiče i to je evidentno, mi plaćamo račune i Vodovod smatra da je time riješio problem. Svaljuje se krivica na upravitelja kojeg mi nemamo. Ali, zar treba prebacivati lopticu i ravnodušno slijegati ramenima na ovako veliki problem? To je ogromna količina vode koja bespotrebno otiče u prazno, u zemlju, u ništa, i Vodovodu je jedino bitno da ispostavi fakturu. Zar i njima nije u interesu da se kvar sanira, da se problem riješi. Kantonu, premijeru, državi…neka nam neko odredi tog famoznog upravitelja ili neka se Vodovod ipak malo “raširi” u pogledu svoje ingerencije i djelovanja jer ovo je i u njihovom interesu. Oni hladno priznaju da postoji kvar i da nije u njihovoj nadležnosti i time misle da su riješili problem jer su skinuli odgovornost sa sebe.
  • Mi mislimo da je problem u satu koji nam svima zajednički obračunava vodu jer jedan mjesec račun iznosi 100 maraka, a drugi 50. A potrošnja je ista. Pa niko od nas nema bazen ni autopraonicu. Gdje prestaje logika, počinje Bosna. Iz Vodovoda bi morali doći i prekontrolisati sat, makar poslati nekoga da provjeri je li do sata ili čega je već. Našoj se agoniji ne nazire kraj. Pa u ulici živi jedna žena sama, majka šehida, Nezira Avdić, i njoj koja živi sama dođe račun u iznosu 50 maraka. Niko nas ne ferma, mi smo zadnja klasa. Ni opština Ilidža ne iskazuje interes da riješi naš problem – žali se Fikreta, predstavnik ugroženih stanara iz ulice Vitomira Lukića.

Jedan od mnogobrojnih “nelogičnih” računa

(aura.ba)