Rabarbara je biljka koja efikasno liječi probleme probave, čuva zdravlje očiju, sprječava razvoj raka…

Svakog proljeća sezonu jagoda obogaćuje pomalo neugledna biljka – rabarbara.

Rabarbara se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u Kini već hiljadama godina, a u Evropu ju je donio Marko Polo. U prosjeku se uzgaja od sedam do devet godina. To je zeljasta biljka porijeklom iz Sibira, te je popularna u mnogim dijelovima Evrope i Sjeverne Amerike. Botanički, pripada porodici Polygonaceae (rod: Rheum, a poznat kao Rheum rhabarbarum). Nije zahtjevna biljna vrsta i ima veliku otpornost na niske temperature tokom zime.

Ljekovita svojstva 

Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih tvari (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B).

Odlično djeluje na probavni trakt i već odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. Stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma. Nedavno rabarbara je postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom djelovanju na ćelije raka. Zanimljivo je da se nivo polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, zbog toga se u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.

– rabarbara je snažan antioksidans

– ima antialergijska i antiupalna svojstva

– pomaže pri regulaciji nivoa holesterola

– poboljšava cirkulaciju i metabolizam

– prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva

– čuva zdravlje očiju

– sprječava razvoj raka

– poboljšava apetit

Upotreba

U ishrani se koristi samo stabljika, jer su listovi otrovni. Stabljika je blago kiselkastog ukusa i pomalo podsjeća na kisele jabuke. Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, salate, sosevi, kompoti, pogotovo u rano proljeće kada nema drugog povrća, kao i marmelade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama. Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, isjeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti. Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja zavisi od njene vrste i načina uzgoja. Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima.