PUŽEVI: KOZMETIČKI HIT I NUTRICIONISTIČKA BOMBA: OD PUŽEVE SLUZI PRAVE SE SIRUPI PROTIV KAŠLJA, LJEKOVITE KREME ZA LICE I TIJELO, MOĆNI AFRODIZIJACI…

Puževi su jedno od rijetkih zemaljskih stvorenja koji su potpuno imuni na virusne i bakterijske infekcije, jer njihova sluz ima snažno antibakterijsko dejstvo. Nedavno su japanski naučnici ostali u čudu kada su otkrili da je puževa sluz djelotvornija i od jakog antibiotika streptomicina, zbog čega se u medicini puževa sluz počela koristiti za pravljenje ljekovitih preparata.

Puževa sluz predstavlja bogat kompleks proteina, glikolične kiseline  i elastina čime se puževi brane od oštećivanja kože, infekcija i štetnih UV zračenja. Njegova ljekovita svojstva su donedavno bila potpuna nepoznanica u medicinskim krugovima, a stručnjaci su do sada otkrili da puževa sluz stimuliše kolagen, povećava sposobnost kože da zadrži vodu i elastičnost, te pomaže koži da brže zacijeli u slučaju ozljeda i opekotina.

Puževi proizvode mnoge supstance, a najdjelotvorniji među njima je aglutinin, koji se koristi u postupku identifikacije crvenih krvnih zrnaca A grupe. Pomoću određenih enzima, meso puževa ima snažne biohemijske reakcije u ljudskom organizmu. Npr., enzimi iz ekstrakta puževa pomažu kontroli hormona tokom trudnoće. Ipak, najveći kredibilitet puževa sluz ima po pitanju hidratacije, ali i velike sposobnosti da ublaži efekte starenja kože i pojave bora.

Meso puževa se od davnina koristi kao hrana visoke hranjive vrijednosti, lako svarljivu i bogatu esencijalnim aminokiselinama i mineralnim solima. Odličan su izbor i za držanje dijeta, jer je meso puževa siromašno masnoćama, tek oko 1,7% (goveđe meso 15%, a parmezan 25%). Kada je riječ o proteinima, puževo meso ima skoro isto proteina kao jedno jaje, čak 13%. Puževi sadrže tek 80 kalorija, što ovo meso svrstava među najmanje kaloričnu hranu.

Iz tih razloga, puževi se često preporučuju u ishrani pacijenata koji boluju od povišenog nivoa triglicerida i holesterola, ili za lagane obroke tokom dijeta za gubitak kilograma.

ZA STOMAČNE TEGOBE, PROGUTAJTE ŽIVOG PUŽA!
Osim što se mesu puževa godinama pripisuju snažna svojstva afrodizijaka, koja su i medicinski dokazana, njegova ljekovita svojstva su prepoznata u narodnoj medicini mnogih naroda širom svijeta. Tako se u pojedinim dijelovima Balkana i dan danas vjeruje da je za liječenje stomačnih tegoba, najbolje pojesti – živog puža.

(aura.ba)