Putovanja i vjenčanja: Medeni mjesec nekad i sad

Još u Starom zavjetu, mladići koji bi se vjenčali bili su oslobođeni poziva u vojsku tokom prve godine braka, kako bi uživali u novoj porodici i napravili potomstvo. Tokom 19. vijeka, običaj putovanja nakon sklapanja braka proširio se u zapadnoj kulturi. Tada bi mladenci posjećivali rodbinu koja nije mogla prisustvovati svadbi.

Od davnina je medeni mjesec bio u vezi s romantičnim gradovima i turističkim mjestima. Zato su mladenci najčešće posjećivali Francusku i Italiju. Nekada su parovi napuštali svoje goste u ponoć i odlazili na medeni mjesec.

Naziv honeymoon ili medeni mjesec, u vezi je s napitkom od meda koji su mladenci pili na svom putovanju. Tada se podrazumijevalo da se mlada ukrade od roditelja, pa bi se mladi par skrivao pod punim mjesecom.

Danas mladenci ne ostavljaju svoje goste. Često se medeni mjesec dogodi i godinu dana nakon vjenčanja. Pogotovo, ako vam niko nije poklonio putovanje kao svadbeni poklon ili su troškovi organizacije bili veći nego što ste planirali.

Na medenom mjesecu piju se i pića koja nisu od meda, a može biti i u brdima ili na jezeru. Medeni mjesec može biti i kod kuće, bitno je da ste sami i da uživate u prvim bračnim danima.