Pušite e-cigarete? Nakon ovog ćete razmisliti dva puta

Broj korisnika e-cigareta dramatično se povećao u posljednjih nekoliko godina, a one se prodaju kao “gotovo bezopasne”. No, to i nije baš tako.

Nova istraživana pokazuju kako su elektroničke cigarete usko povezane s jednim simptomom koji je usko povezan sa srčanim bolestima. Tim naučnika utvrdio je da upravo te cigarete koje sadrže nikotin, mogu povećati krvni pritisak i broj otkucaja srca korisnika koji su inače zdravi, te može uzrokovati oštećenje krvnih žila. Stanje pod nazivom arterijska krutost bila je tri puta veća kod pušača koji puše e-cigarete koje sadrže nikotin, za razliku od onih koje ne sadrže.

Raspravlja se o sigurnosti e-cigareta, a sve veći broj dokaza sugerira nekoliko štetnih učinaka na zdravlje. U ovoj studiji angažirano je 15 mladih, zdravih dobrovoljaca s prosječnom starosnom dobi od 25 godina. Svi su bili pušači koji nisu pušili više od 10 cigareta dnevno. Uživali su u e-cigaretama 30 minuta svaki dan, međusobno izmjenjujući uređaje s onima bez nikotina.

“Naši rezultati naglašavaju nužnost održavanja opreznog kritičkog stava i stava uopće prema e-cigaretama za koje mnogi misle da nisu opasne.” – izjavio je Dr. Lundback, jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u istraživanju.