PUŠENJE E-CIGARETA U TRUDNOĆI ŠKODI MAJCI I BEBI

Pušenje elektronskih cigareta tokom trudnoće mogla bi biti štetna za disajne sisteme majke i fetusa, pokazala je nova američka studija objavljena u Američkom žurnalu za fiziologiju (APS Journals).

Prema toj studiji, upotreba e-cigareta tokom trudnoće može dovesti do “plućne nezrelosti i postoje sve predispozicije za razvijanje plućne bolesti kod beba, djece i čak odraslih osoba”.

Budući da se vrlo malo zna o štetnom utjecaju e-cigareta na fetus, ispitivali su koliko aerosol utječe na razvoj pluća kod miševa. Rezultat je pokazao da upotreba e-cigareta u trudnoći mijenja strukturu pluća i narušava signalni postupak koji omogućava proteinima da šalju signale do ćelija.

Ispitivanje je rezultat toga što više od devet miliona ljudi u SAD-u koristi e-cigarete kao alternativu tradicionalnom pušenju duhana, a očekuje se i porast broja korisnika.

Autori se nadaju da će njihova studija pomoći u pružanju naučne i dokazane mape puta za buduće propise i javnozdrasvtvene politike o upotrebi e-cigareta, posebno među najugorženijim kategorijama, poput trudnica.