Puno je razloga da ih grickate svakodnevno: KAKO KOKICE UTIČU NA ZDRAVLJE?

Prva asocijacija na kokice su mnogima bioskop ili gledanje televizije, ali ova popularna grickalica nije samo ukusna, već ima i dobar uticaj na zdravlje.

Konstipacija
Kokice su zdrava grickalica, ako ih ne „upropastite“ stavljanjem previše soli. Sadrže dosta hranljivih vlakana, zbog čega pomažu da riješite problem konstipacije. Ako pojedete tri šolje kokica unijećete 3,5 grama vlakana, a u jednoj porciji ima manje od 100 kalorija!

Jedino što je važno je da kokice budu spremljene na vrućem vazduhu, a ne pržene na ulju i sa mnogo soli jer u tom slučaju doprinose konstipaciji, a imaju i mnogo više kalorija.

Stres
Uživanje u kokicama doprinosi mentalnom stanju! Ova grickalica je bogata ugljenih hidratima i ima nizak glikemijski indeks, što dobro utiče na nivo serotonina i poboljšava raspoloženje. Kokice se smatraju složenim ugljenim hidratima, ali opet, ako su ispržene na ulju i mnogo posoljene, neće imati tako dobar efekat.

Plodnost
Kokice navodono povećavaju šansu za začeće! Naučnici tvrde da ova ukusna grickalica može da poboljša plodnost muškaraca tako što poboljšava cirkulaciju, a sve to zahvaljujući sastojku koji se zove arginin.

PMS
Ako vas u PMS-u sve nervira i iskočili biste iz sopstvene kože da možete, dobra vijest je da bi kokice mogle da pomognu u ublažavanju ovih simptoma.
Kokice povećavaju nivo serotonina, hormona koji pomaže da se osjećate dobro. Takođe, daju energiju poslije koje nećete biti odmah gladni, što će takođe držati raspoloženje stabilnim.