„Punjeni opanak“ – specijalitet od paprika za nezaboravan ručak

Izgledom podsjećaju na starinsku obuću, po kojoj je ovo jelo i dobilo ime

POTREBNO JE: 6 crvenih paprika, malo ulja za mazanje, so.

Za nadljev: 2 jaja, 100 g mljevenog mesa, 100 g sira, 50 g sira kačkavalja, prstohvat soli, bibera i peršuna, 6 kriški paradajza.

Priprema: Oprati paprike, očistiti ih od sjemenki i presjeći na pola po dužini. U posudici pomiješati malo ulja i soli i pomoću četkice namazati spoljašnju strana “opanaka”. Poređati u suhu posudu za pečenje.

Za nadljev žicom umutiti jaja, dodati začine i promiješati. Dodati i kratko proprženo mljeveno meso, kačkavalj isječen na komadiće i izmrvljen sir. Dodaju se u umućena jaja.

Dobro izmiješati nadljev i pažljivo puniti opanke. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta, pa povećati temperaturu na 220 stepeni, isključiti donji grijač i peći još desetak minuta. Nekoliko minuta prije završetka pečenja, ubaciti po krišku paradajza na svaku papriku.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!