Pun mjesec 4.11.2017: prijete nam razdražljivost, nesanica, ovih dana izbjegavajte operacije!

Već je poznato da mjesečeve mijene mogu uticati na mršavljenje, ali njihova moć ne iscrpljuje se samo tu. Bolesti, djelovanje lijekova, njega tijela i kose, takođe zavise od ovog faktora.


Pun Mjesec koji stiže 4. novembra,oduvijek je nešto misteriozno za čovječanstvo, pa su se tako ljudi nekada krili od njegove svjetlosti. U horor filmovima standardno ima presudnu ulogu, a prema vjerovanju najviše ga mrze vukodlaci – jer, to je doba kada mijenjaju svoju ćud. Pa, i ljudi. Navodno, pun Mjesec može dovesti do drastičnih promjena raspoloženja, a evo kako se on dešava.

Naime, Mjesec ne svijetli, iako nama odavde sa zemlje djeluje da je tako. Sunce uvijek obasjava samo polovinu Mjeseca i mi na taj način imamo mogućnost da ga uočimo. S tim što se on okreće oko Zemlje, pa ga vidimo pod različitim uglovima, odnosno u mijenama. Tako on nekad može biti mlad mjesec, nekad skoro da nije vidljiv, a nekada je “pun”. Ovo nebesko tijelo, koje je znatno manje od Zemlje i prati je, za 29,5 dana uspije da je obiđe – to se zove mjesečev ciklus (po kom se i pravi Lunarni kalendar koji ima 354 dana).

Libido

Ono što je naučno dokazano jeste da Mjesečeve mijene imaju uticaj na plimu i oseku, a često se i menstrualni ciklus kod žena povezuje sa istom pojavom (traje oko 28 dana). Naučnici su utvrdili da mijene utiču i na proizvodnju hormona koji reguliše ciklus, zbog čega većina žena menstruaciju dobija između 11 i 9 dana prije punog mjeseca. Baš tada, najjači je libido i žene su najplodnije za vrijeme mladog mjeseca.

Ovo su neka vjerovanja, kojima i naučnici ostavljaju prazan prostor – iako ništa od toga nije naučno dokazano.

Mlad mjesec

Ovo je takozvani novi mjesec i vjeruje se da donosi snažnu energiju pogodnu za fizičke aktivnosti. Dakle, naše tijelo se tada puni energijom. Po vjerovanju ovo vrijeme je savršeno za čišćenje – organizma, ali i ormara.

Ako, na primjer, pokušavate da se riješite celulita – ovo je pravo vrijeme za to, jer će rezultati biti mnogo bolji. Navodno, u ovo vrijeme i nokti rastu sporije, pa je pedikir i manikir najpreporučljiviji tada.

Polumjesec

U ovo vrijeme svijetli desna strana mjeseca (odnosno lijeva, kada gledamo iz naše perspektive) i to je doba mirovanja. Veoma je važno strpljenje, jer je moguće da ćemo osjetiti da nas spoljašnji svijet guši.
Ali, dobro je to što tada organizan mnogo bolje upija vitamine i minerale, pa je najbolje za početak anti-age tretmana, uklanjanja akni ili problema sa suhom kožom. Takođe, po vjerovanju, tada lijekovi djeluju bolje nego inače. Ipak, pripazite kada je hrana u pitanju, jer se apetit pojačava.

Pun mjesec

Emocije su, kako se vjeruje, tada mnogo jače nego inače i spremni smo da konačno dovršimo započeto. Ali, odnosi sa ljudima doći će u prvi plan, pa dobro treba pripaziti na svoje reakcije i ponašanje. Mnogi znaju da budu razdražljiviji nego inače, a snovi su dosta upečatljiviji – pa, neki imaju problema sa spavanjem, što dovodi do veće razdražljivosti.

Vjeruje se da u vrijeme punog mjeseca ne treba ići na operacije, jer rane teže zarastaju. Tako je i Hipokrat mislio.

Polumjesec

Ovo je poslednja četvrtina mjeseca i tada se najčešće započinju dijete. Vjeruje se da organizam tada bolje podnosi glad i da je otporniji na bol. A, tada je kažu i rast dlačica dosta sporiji, pa je dobro vrijeme za depilaciju. Ogorčenost se ostavlja iza sebe, kao i zadrti stavovi.
Ovo je nekada bilo vrijeme posta, dok se danas bira za oslobađanje napetosti i početak treniranja joge i nekog mirnijeg sporta. Kada je polumjesec ne započinju se novi projekti i ne treba da se selite, jer je po vjerovanju bolje sačekati slijedeću fazu.

Mjesečeva dijeta

Za vrijeme ove dijete ne jede se ništa, a drži se jednom nedjeljno, odnosno četiri puta mjesečno. S obzirom na to da se drži kada dođe do promjene magnetnog polja na Zemlji (traje 24 sata) dijeta traje jedan dan. Navodno, dolazi do izlučivanja tečnosti iz organizma – više nego u ostalim danima. Zato se u ovom razdoblju ne jede apsolutno ništa i dozvoljeno je samo piti dvije litre vode ili čistog čaja. U ovoj dijeti nije bitno mršavljenje koliko detoksikacija i osjećaj lakoće, koji je posljedica toga.

Na duže staze, u kombinaciji sa treningom, uz pomoć Mjesečeve dijete vrlo lako ćete moći da regulišete svoju težinu, a najbolje je započeti baš u posljednjoj četvrtini mjeseca.

Njega kose

Kosa će vam brže rasti ako krajeve šišate samo tokom druge četvrtine mjeseca, između mladog i punog mjeseca. A, to vrijeme je dobro i za posebnu njegu kose.
S druge strane, oni koji žele da im kosa sporije raste treba da posjete frizera poslednje četvrtine mjeseca, kaže vjerovanje. A, to je i najbolje vrijeme za farbanje i njegu tijela.

Dobra aktivnost uma

Vjeruje se da smo najkreativniji za vrijeme punog mjeseca, jer se tada rađaju nove i originalne ideje. Osim ako niste negativna osoba – u tom slučaju, ideje neće moći da dođu do izražaja od ogorčenosti i bijesa.(24sata)