Pucate od stresa? Smanjite unos ovih namirnica!

Život savremenog čovjeka nemoguć je bez stresa.

Svi, naravno, odmah pomisle na stres koji uzrokuje posao kojim se bave. Međutim, da li ste se ikad zapitali šta još doprinosi tome što ste pod stresom? Vjerovali ili ne, nutricionisti tvrde da i neka hrana može izazvati stres i anksioznost.

Šećer

Velike količine šećera povećat će njegov nivo u krvi, što će rezultirati stanjem sličnim napadu panike, a ujedno će dovesti do manjka energije.

Kako biste izbjegli ovakva stanja, nutricionisti predlažu konzumiranje zdravih ugljenih hidrata, a takođe tvrde da će i doručak bogat proteinima pomoći u očuvanju energije.

The sugar lies on the black background

Manjak antioksidansa

Jedna studija potvrdila je da nedostatak antioksidansa u tijelu može biti uzrok anksioznosti, pa se zbog toga predlaže konzumiranje hrane koja sadrži visok nivo antioksidansa. U tu grupu spadaju tamno bobičasto i drugo voće, orasi i pasulj.

Kofein

Temeljno svojstvo kofeina je – razbuđivanje, ali tijelu ponekad ipak treba san. Takođe, kofein povećava nivo kortizola, koji izaziva razdražljivost. Nutricionisti zato, umjesto kafe, preporučuju ispijanje većih količina vode, koju možete začiniti voćem kao što su jagode ili kivi.

Bakterije

Posljednje studije navode bakterije kao uzročnike anksioznosti i depresije, a nutricionisti preporučuju borbu protiv njih probioticima koji se nalaze u jogurtu i kefiru.

Uticaj omega-3 masnih kiselina

Iako je još uvijek nepotvrđeno, smatra se da omega 3 masne kiseline smanjuju anksioznost, i to zato što brzo stižu do mozga. Budući da je mediteranska ishrana bogata takvim kiselinama, ona je izvrsna u borbi protiv anksioznosti, tvrde nutricionisti. Ovakva ishrana uključuje i orašaste plodove, sjemenke i ribu, sve dobre namirnice.

Vitamini B grupe

Vitamini B grupe povezani su s mentalnim stanjima, pa tako manjak vitamina B6 izaziva razdražljivost, nesanicu i depresiju, dok nedostatak vitamina B5 dovodi do visokog krvnog pritiska, koji zatim povećava stres.

Ako niste sigurni gdje da ga pronađete, znajte da vitaminom B obiluju citrusi, žitarice cijelog zrna i povrće.

Komentari

komentara