Psiholozi savjetuju: Koje ljude treba da udaljite iz svog života?

Ako u životu imate u blizini ljude koji na bilo koji način negativno utiču na vas, treba da ih udaljite od sebe. Psiholozi kažu da ćete na taj način sačuvati psihičko zdravlje i unaprijediti kvalitet svog života.

KOLEGINICA TRAČARA

Nekada je zanimljivo da čujete “poslovne” informacije, ali pripazite da ne uživate previše u njima. Da biste to spriječili, izbjegavajte tračare na poslu. Ako previše vremena provodite u društvu takve osobe, upozoravaju stručnjaci, i vas će brzo doživljavati kao osobu koja voli da ogovara.

Savjet: Pretjerana izloženost takvim informacijama ugrožava i vaš osjećaj samopoštovanja, navode psiholozi.

BIVŠI LJUBAVNIK

Kako objašnjavaju psiholozi, žena koja drži u blizini bivšeg jer želi na taj način da održi seksualne odnose s njim zapravo sama sebi onemogućuje istinsku sreću.

Savjet: Bivši treba da ostane bivši da bi i vi svoja stara osjećanja ostavili u prošlosti i da bi se “otvorili” za nove muškarce.

“USISIVAČ”

Imate prijateljicu koja vam se baš i ne sviđa, ali se družite s njom zbog osjećaja krivice? Činjenica je da to ne koristi ni vama, a ni njoj. Vi se s druženja s njom vraćate iscrpljeni i umorni. Ništa čudno s obzirom na to da se takve osobe najčešće nazivaju “usisivači energije”. Takve osobe stalno se žale, nikad im ništa ne odgovara i sve vide crno.

Savjet: Družite se s osobama koje će u vama buditi sreću i pružati vam podršku. To ne znači ako je neko trenutno loše od vaših prijatelja da treba da ga izbjegavate.

PRIJATELJ –NEPRIJATELJ

Ona vam je prijateljica, ali i neprijateljica. Kako je to moguće?! Umjesto podrške od nje ćete dobiti takmičenje, kad ste tužni, ona će reći nešto što će vas još više rastužiti, a kad joj govorite o svojoj novoj ljubavi, ona će nastojati da je što više ocrni.

Savjet: Neke žene vjeruju da je to normalan oblik prijateljstva, jer su na to možda navikle. Ali, to nije normalno i zato učinite svoj život lepšim i uklonite takvu osobu iz svoje blizine.

PRIJATELJ KOJI LOŠE UTIČE

Prijatelj s kojim vam je jako zabavno, vrlo često budi ono najgore u vama. Ako se poslije druženja pitate šta se to događa s vama, onda je to signal da to i nije baš najbolja osoba za vas. U redu je ako nekada uradite nešto nepromišljeno, ali ako se svako druženje završava lošim situacijama, postoji opasnost da steknete loše navike. Savet: Okružite se ljudima koji bude ono najbolje u vama.

PIJATELJ KOJI JE UVIJEK BEZ PARA

Bilo da je riječ o prijatelju koji uvijek očekuje da platite piće ili mu često pozajmljujete novac, to nije osoba na koju treba da trošite vrijeme.

Savjet: To su prijatelji koji vas samo iskorišćavaju, a taj osjećaj nikako nije dobar.

 

(aura.ba)