Psiholog Gordon Gallup sa Floride tvrdi: Ljudskom spermom oplodili smo majmunicu?

Nekoliko dana nakon rođenja hibrida, tvrdi Gordon Gallup, naučnike na Floridi počela je mučiti savjest pa su biće uspavali

Prije 100 godina naučnici su uspjeli ukrstiti čovjeka i majmuna, tvrdi evolucionarni psiholog Gordon Gallup koji je skovao i naziv ‘humanzee’ od engleskih riječi za čovjek i čimpanza (human + chimpanzee). Gallup tvrdi da mu je njegov sveučilišni profesor, i sam ugledan znanstvenik, kazao kako su uspjeli križati dvije vrste u istraživačkom centru u Orange Parku na Floridi 20-ih godina prošlog stoljeća.

“Oplodili su šimpanzu s ljudskom spermom od anonimnog donora i tvrdili da je trudnoća rezultirala porodom. No, već za nekoliko dana ili sedmica počela su ih mučiti moralna i etička pitanja pa su biće eutanazirali – rekao je Gallup za The Sun.

Gordon Gallup inače je ugledni naučnik zaslužan za test “samoprepoznavanja” pred ogledalom kojim je dokazao da primati prepoznaju vlastiti odraz. Njegov izraz “humanzee” postao je popularan 70-ih kad je medijske stupce punila priča o šimpanzi Oliveru za koju su mnogi smatrali da je dijelom čovjek.
Oliver je imao ćelavu i pravilniju glavu od ostalih šimpanzi te je hodao uspravno na dvije noge zbog čega su mnogi bili uvjereni da je hibrid. DNK test 1996. konačno je utvrdio da je Oliver samo majmun.

I Rusi su htjeli stvoriti hibridnog ratnika

Ruski naučnik Ilija Ivanovič Ivanov najpoznatiji je po pokušajima da stvori hibrida majmuna i čovjeka također 20-ih godina prošlog vijeka. On je eksperimentirao s ljudskom spermom i ženkama šimpanza, ali niti jednu nije uspio oploditi.

Htio je stvoriti superiornog hibrida ratnika. Zbog svojih eksperimenata prvo je ostao bez posla, zatim su ga uhapsili, a onda je 1930. prognan u egzil u Kazahstan na pet godina, ali je umro nakon tri i nikad se nije vratio kući u Rusiju.( The Sun)