Psiholog Craig Anderson: Kako pobijediti pesimizam i promijeniti život iz temelja

Velik broj studija dokazao je da optimizam može pomoći da budete sretniji, zdraviji i uspješniji

Kažete li radije da je čaša napola puna ili da je napola prazna? Ovakvi i slični klišeji postali su naučna pitanja, otkako istraživači pažljivo ispituju snagu pozitivnog mišljenja. Velik broj studija dokazao je da optimizam može pomoći da budete sretniji, zdraviji i uspješniji. Suprotno tome, pesimizam vodi prema beznadnosti, bolesti i neuspjehu i povezan je depresijom, usamljenošću i bolnom plahosti. Psiholog Craig Anderson, s Rice sveučilišta u Houstonu, kaže: “Kad bismo mogli naučiti ljude da misle više pozitivno, to bi bilo kao da ih cijepimo protiv tih mentalnih bolesti”.

Svakako da sposobnosti čovjeka igraju svoju ulogu, ali vjerovanje samog čovjeka da može uspjeti, utječe na to hoće li ili neće uistinu uspjeti. Djelomično to je zato što optimisti i pesimisti postupaju s istim izazovima i razočarenjima na znatno drukčije načine.

Ispitivanje na sveučilištu Pennsylvania, koje je obuhvatilo komercijalne predstavnike Metropolitan životnog osiguranja, pokazalo je da su oni predstavnici koji su pozitivno razmišljali, prodali 37 posto više polica osiguranja, nego oni koji su negativno razmišljali. Među novozaposlenim predstavnicima optimisti su prodali 20 posto više.

Tajna uspjeha optimista je u njegovom “stilu tumačenja”. Kad stvari krenu loše, pesimist je sklon kriviti sebe. On kaže: “Nisam dobar za taj posao. Nikad ne uspijem”. Optimist, pak, traži izlaz iz te situacije. On krivi vrijeme, telefonske veze, čak i drugu osobu. On razmišlja: “Ta stranka nije bila raspoložena”. Kad stvari krenu dobro, optimist pripisuje to svojoj zasluzi, dok pesimist vidi uspjeh kao slučajan. Ako se čovjek osjeća beznadno, on se uopće ne trudi da postigne vještine potrebne za uspjeh.

Optimist osjeća da ima kontrolu nad svojim životom. Ako stvari krenu loše, on brzo reagira, traži rješenje, stvara novi plan za akciju i traži savjet. Pesimist osjeća i misli da je on samo igračka u rukama sudbine. On je spor u reakciji, ne traži savjet, jer smatra da se ništa ne može učiniti.

Ti životni stavovi imaju velikog utjecaja i na pojavu raznih bolesti. Optimizam neće izliječiti neizlječivo, ali može spriječiti oboljenje. Pesimisti češće oboljevaju od srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti itd., nego optimisti.

Prema tome, ako ste pesimist, postoje jaki razlozi za optimizam. Vi se možete promijeniti. Pozitivno mišljenje vodi do pozitivne akcije i – reakcije. Razni dokazi pokazuju da ono što očekujete od svijeta, da ćete to vjerojatno i dobiti…