Psihodelična svojstva svete biljke Ajavaske: Duševni lijek iz Amazonske prašume

Posvećenici se okupljaju oko posude u kojoj se nalazi daime. Daime je piće posebno pripremljeno kao koktel od psihoaktivnih biljki, među kojima je najčuvenija ajavaska. Poslije ispijanja napitka daime (što na portugalskom znači „daj mi“), sljedbenici počinju da igraju, sve dok ne zapadnu u obredni trans

Prema jednoj legendi, nekada davno, u Amazoniji je živio vladarski par koji se mnogho volio. Lijepa vladarka je umrla i iz njenog groba iznikla je biljka ajavaska. Preminula vlkadarka je svom voljenom kroz san poručila da će iz iz njgeovog mrtvog tijela iznići biljka te da njihovi potomci i svi budući vladarmi moraju da piju napitak spravljen od te dvije biljke po odgovarajućem receptu.

Ajavasku zovu „duševni lijek Amazonske prašume“ . Ljudi iz cijelog svijeta dolaze da prirsustvuju drevnom obredu u potrazi za prihičkih i fizičkim iscjeljenjem.

Miks religija

Jedna od svakako najneobičnijih brazilskih religija jeste santo daime, čiji su vjernici najnogobrojniji u prašumama Amazonije. Sljedbenici ove religije iz cijelog svijeta okupljaju se tokom ljeta i odlaze na turu kroz Amazonsku prašumu u posjetu komunama santo daimea.

 

Početna stanica je grad Brazilija, i koje se leti šest sati do gradića Cruzeiro do Sul, kojem se nalazi velika komuna. Potom se brodićem plovi niz rijeku Žurua sve do sela Estores u oblasti Ipišuna. Pripadnici ove religije tokom noći započinju neobične rituale.

Santo daime je sinkretička spiritualna praksa koju je 1930. godine u brazilskoj oblasti Akre, utemeljio Rajmundo Irineu Sera, poznat kao Učitelj Rajmundo. Ova religija sadrži elemente katolicizma, spiritizma, afričkog animizma i južnoameričkog šamanizma.

Ekstatičke vizije

Posvećenici se okupljaju oko posude u kojoj se nalazi daime. Daime je piće posebno pripremljeno kao koktel od psihoaktivnih biljki, među kojima je najčuvenija ajavaska. Poslije ispijanja napitka daime (što na portugalskom znači „daj mi“), sljedbenici počinju da igraju, sve dok ne zapadnu u obredni trans.

Za to vrijeme sveštenci pjevaju pjesme poput „Daime forca, daime amor“, koje dovode posvećenike do ekstaze. Sam učitelj Irineu imao je brojne ekstatičke vizije i one su postale osnova njegove religije, koja slavi harmoniju, ljubav, bratstvo i čistoću srca.

Brojni turisti sa zapada željni prave psihodelije odlaze na ova putovanja u srce tropske prašume.

Recept

Pleme aravačkih Indijanaca Mačigenga, nastanjeno u prašumama peruanskih provincija Kusko i Madre de Dios, koristilo je sljedeći recept : 5 metara lijane Banisteriopsis caapi izgnječi se sa drvenom palicom i nakon toga stavlja u posudu sa 170 listova biljke Psychotria viridis da se kuha dva sata i napitak je spreman za upotrebu. Prema njihovom mišljenju, ova količina je dovoljna za deset ljudi.