PSI MOGU OTKRITI DA NETKO IMA RAK PUNO PRIJE BILO KOGA DRUGOG: Evo i kako to rade…

pasmine-jpgPsi nisu samo najbolji čovjekovi prijatelji, oni su i terapeuti osobama oboljelima od raznih bolesti, vodiči kroz život slijepim i slabovidnima, olakšavaju i obogaćuju život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, ali su i uspješni pomagači u detekciji ozbiljnih bolesti. Posebno obučeni psi imaju nevjerojatnu sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi, pa su tako u stanju otkriti bolesti poput raka mnogo ranije nego što je trenutno moguće drugim metodama. Njihovo osjetilo njuha toliko je sofisticirano da reagiraju na vrlo sitne koncentracije mirisa koje upućuju na bolest.

Osjetljiv njuh

– Oni zahvaljujući svome senzibilnom njuhu mogu pridonijeti ubrzanju postavljanja dijagnoze i tako pozitivno utjecati na tisuće života. Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji velik potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog crijeva – rekla je dr. Claire Guest iz Velike Britanije na predavanju “Uloga pasa pomagača u detekciji bolesti” u sklopu prošlotjedne konferencije “Psi pomagači u rehabilitaciji djece i odraslih” koja se prvi put održala u Hrvatskoj, uz podršku Grada Zagreba, u organizaciji Centra za rehabilitaciju Silver i Akademije za razvojnu rehabilitaciju.Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod bolesti, a anomalije je važno otkriti prije nego što oboljeli osjeti prve simptome, što često nije moguće dostupnim i uobičajenim metodama.

 

Neke bolesti kao što je karcinom prostate, gušterače ili jajnika nemaju gotovo nikakve vidljive simptome unutar petogodišnjeg razdoblja, odnosno sve do trenutka kada situacija postaje zdravstveno ozbiljna, a šanse za izlječenje tada su dosta male i stopa preživljavanja opasno niska. Rana dijagnoza najučinkovitiji je način za borbu protiv bolesti, a naša istraživanja pokazuju da psi mogu nanjušiti boluje li neka osoba od karcinoma s većom točnošću i mnogo ranije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja, rekla je dr. Guest.

Psi terapeuti

U Hrvatskoj se psi koriste u terapijske i rehabilitacijske svrhe u Centru za rehabilitaciju Silver koji djeluje od 2008. godine. Programskim aktivnostima obuhvaćene su osobe oštećenog vida, teško pokretne i osobe u invalidskim kolicima, djeca s teškoćama u razvoju, kao što je cerebralna paraliza, autizam, sljepoća, neurorizična djeca, djeca s ADHD-om, osobe s tjelesnim, mentalnim ili intelektualnim oštećenjima, osobe oboljele od dijabetesa.

– Korisnicima nudimo deset različitih programa sa psima vodičima, rehabilitacijskim i terapeutskim psima. Svakoj osobi pristupamo strogo individualno na temelju dijagnoze i povijesti bolesti, a u radu s psima kod oboljelih uočava se velik i pozitivan napredak. Već sama prisutnost psa u prostoriji opušta, jer pas odašilje pozitivne i tople emocije. Na primjer, djeca s cerebralnom paralizom ne vole da ih se dira jer ih to boli, ali kad dijete dobije u ruku četku da s njom iščetka psa, to im stvara ugodu i u neurološkom dijelu djeca tada zapravo zaboravljaju koliko im to nelagode i boli stvara – objasnio je dr. sc. Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver.

Djeca i psi

U pristupu djetetu ključno je postizanje povjerenja u psa, navikavanje na njegovu prisutnost, smanjivanje straha, razvijanje odnosa s drugim živim bićem kako bi se mogli ostvariti rehabilitacijski ciljevi. Terapija se provodi jednom do dvaput tjedno, trenutno je u programe uključeno oko 130 djece s kojima rade četiri obučena terapeuta, a kroz posljednjih pet godina uključeno ih je bilo više od tri stotine. Terapija psima već godinama pokazuje velik pozitivni utjecaj na oboljele, no na konferenciji je također rečeno i da pas nije medikament, on nije lijek, nego vjerni vanjski pomagač i motivator. Zbog toga je potrebna dobra stručna procjena i edukacija da bi se precizno moglo doznati što kojoj oboljeloj osobi treba.

Jutarnji/Foto: Ilustracija