Pržena hrana je pogubna za zdravlje srca

Pržena hrana nosi određeni zdravstveni rizik za srce. Ali koliko je, recimo, porcija hrskavog pomfrita potrebno da povećate rizik od kardiovaskularnih bolesti? Ne mnogo, sugeriše opširna analiza objavljena u časopisu Heart.

Naučnici su objedinili nalaze 17 studija o prženoj hrani i problemima poput srčanog udara, začepljenih koronarnih arterija, zatajenja srca i moždanog udara. Studije su uključile podatke više od pola miliona ljudi.

Istraživači su, također, pogledali podatke iz drugih šest studija koje su procjenjivale vezu između konzumiranja pržene hrane i prerane smrti. U tim studijama je učestvovalo više od 750 hiljada ljudi. Osobe koje su konzumirale najveće količine pržene hrane, na sedmičnom nivou, imali su za trećinu veću vjerovatnoću da će doživjeti probleme sa srcem, nasuprot osobama koje konzumirale najmanje količine ovakve hrane. Svaka dodatna porcija pržene hrane sedmično uvećavala je ukupni rizik za tri posto.

Osim što potiče upalne procese, pržena hrana često sadrži veće količine soli (natrij hlorida), kao i štetnih zasićenih masti.
Ako ne možete odoliti prženoj hrani, bar je konzumirajte u što manjim količinama.
Izbjegavajte hranu prženu na životinjskim mastima – umjesto toga birajte hranu prženu na biljnim uljima.