Prva pomoć: ŠTA KADA NEKO PADNE U NESVJEST U VAŠOJ BLIZINI?

Padanje u nesvjest je nešto što sve može da iznenadi. Takođe, vrlo je stresno i kada neko ispred vas padne u nesvjest – malo ljudi zna kako tačno treba postupiti u datoj situaciji i pomoći osobi.

Ovog puta prenosimo tekst sa sajta “Savetilekara.rs”, napisan pitko i jezikom koji svi razumiju, a koji služi upravo tome da vam pomogne u ovakvim situacijama i nauči kako da ispravno postupate u situaciji kada neko u vašoj blizini padne u nesjvet.

Zašto se padanje u nesvjest dešava?
Postoji mnogo razloga za padanje u nesvjest. Svi su oni manje ili više ozbiljni, ali mi bismo izdvojili: pad pritiska, nizak šećer, aritmije, šlog, stres, infarct

Da li je normalno ako se uplašite kada neko padne u nesvest ispred vas?
Strah i panika su osećanja koja su sasvim normalna i toga ne trebate da se stidite. Nije nimalo lako netreniranoj osobi da odreaguje kada se neko sruši ispred nje. Ni nama kao lekarima nije svejedno, ali posle godina rada u oblasti urgentne medicine neke stvari su nam prešle u rutinu.

Šta treba da uradite ako neko padne u nesvjest ispred vas ili u blizini vas?

1. Pozivanje hitne pomoći je prvo što trebate da uradite – 194 je broj hitne pomoći. Budite što kraći i jasniji jer nema ništa gore nego da se dobije pogrešna adresa. Bitno je da kažete tri stvari: Šta se desilo (Čovjek je pao), adresu gdje se nalazite (pazite da ne kažete svoju), ukratko opišite šta vidite (krvari, ne diše)

2. Ako već ima nekoga ko pomaže, priđite i pitajte da li ste potrebni, ako niste idite, nemojte da pravite gužvu. Nemogućnost prilaska povrijeđenoj osobi, ali i publika koja gleda su nešto što može samo da odmogne.

3. Kada ste pozvali hitnu pomoć, imajte na umu da će njima ipak trebati neko vrijeme da dođu do mjesta gdje se nalazite.
Priđite osobi koja je pala u nesvjest ali pogledajte lijevo desno i ispred sebe, uvjerite se da ste vi na sigurnom. Obavezno gledajte gdje stajete, možda se ta osoba saplela na nešto.

4. Pitajte okolo da li je neko vidio kako je pala, obratite pažnju da li ima krvi negdje, pri tome pomjerajte je što manje.

5. Provjerite da li osoba diše.
To nije nimalo lako, ko vam kaže da jeste, ili je visoko trenirani profesionalac ili vas laže. U svom tom adrenalinu koji osjećate, najbolje da približite uho ustima pacijenta i gledate da li mu se podiže grudni koš ili stomak. Ogledalce, koje uzgred niko ne nosi, može da se zamagli kada ga prinesete ustima osobe bez svijesti ako diše. Ako osoba diše i sigurni ste da nema povrijeđenu kičmu (vratni dio, grudni, slabinski), možete je okrenuti u bočni koma položaj kojim se obezbkeđuje nastavak disanja, odnosno da se osoba ne uguši.

6. Provjerite da li ima puls pipajući vrat ili podlakticu, ali imajte na umu da ni ovo nije nimalo lako, cirkulacija je ponekad toliko slaba da se ništa i ne pipa.

7. U svakom slučaju vičite na osobu bez svijesti, možete je blago prodrmusati za ramena ako ste sigurni da nije povrijeđena ili je uštinuti da bi odreagovala.

8. Polivanje vodom može da pomgne, hladna voda u kombinaciji sa ležanjem može malo da podigne pitisak i da rasvijesti osobu koja je pala zbog niskog pritiska.

9. Ako osoba diše normalno, a bez svijesti je, podizanje nogu nekih 30 cm od tla takođe može pomoći ako je osobi pao pritisak.

10. Ako pouzdano znate da je osoba koja je pala dijabetičar, možete da probate da joj date med ili šećer. Pad šećera je jedan od čestih razloga gubitka svijesti. Koristite drvenu ili plastičnu kašiku, ponekad u grču pacijent može da zagrize metalnu kašiku i polomi zube.

11. Da li trebate da vadite jezik?
Ne, nemojte to da radite, prosto nemate potrebe a možete da ostanete bez prstiju. Osoba bez svijesti može refleksno da vas zagrize.

12. Ukoliko osoba koja je pala ima napad epilepsije (trese se i grči) vaš cilj je da je zadržite koliko možete da se ne bi povrijedila, nemojte da joj vadite jezik ili bilo kojim drugim predmetom razbijate stegnute zube. Po prestanku napada, stavite je u bočni koma položaj.

13. Kada ste uspostavili kakvu takvu komunikaciju, dovoljno je da stavite osobu u bočni koma položaj i sačekate hitnu pomoć.

Padanje u nesvjest i bočni koma položaj?
Prvo zapamtite da to možete da radite isključivo ako ste sigurni da pacijent nema povredu kičme ili neku drugu povredu čijim bi se pomjeranjem stanje još više pogoršalo.

A postupak ide ovako, ruku pacijenta koja je bliža vama savijte pod uglom od 90 stepeni (ako možete) sa dlanom okrenutim na gore, a drugu ruku podvucite ispod obraza. Nogu koja je je dalje od vas savijte u koljenu ne odižući stopalo od tla, pa onda je prebacite preko druge istovremeno okrećući pacijenta na bok ka sebi.
U slučaju da ne možete da napipate puls ili osoba koja leži ne diše, trebalo bi da se krene sa reanimacijom dok ne dođe hitna pomoć.