Prva pomoć kod sunčanice: Šta učiniti kada sunce “udari u glavu”?

Sunčanica je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno utjecaju sunčeve topline. Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tijela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvjestica. Što učiniti kada sunčanica “pogodi” vas ili drugu osobu?

1. Sklonite osobu na sjenovito, rashlađeno mjesto. Uklonite sve suvišno, čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili ručnik na stražnji dio vrata, prepone i/ili ispod pazuha.

Ako postoji mogućnost pošpricajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom. To možete napraviti i tako da mokru plahtu ili peškir stavite na osobu te uperite u nju ventilator što će doprinijeti isparavanju vrućine.

2. Legnite. Kod sunčanice moguća je i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvijesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s lijevom nogom savinutom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tekućinu, ali ne prebrzo. Pijte zasoljenu vodu (1 kašičica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

 

4. Ostanite mirni. Osobu može uhvatiti panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osjećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela.

5. Ovisno o jačini i trajanju simptoma nazovite hitnu pomoć. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć.