Prva pomoć kod bolnog meduzinog “poljupca”

Nije na odmet znati šta treba da radite ako vas, dok uživate u plivanju u moru, opeče meduza. Iako ih nema u svim morima svijeta, u Jadranskom moru je zabilježeno trinaest vrsta, među njima i smeđa vlasulja koja se često nalazi u plićacima. Meduzu je u vodi teško vidjeti, a primjetit ćemo je tek onda kada nas opeče. 

Simptomi meduzinog “poljupca” su iznenadni bol, osjećaj žarenja na koži, oticanje, crvenilo i svrab koji može potrajati duže od nedjelju dana.

Mokrenjem na opečeno mjesto simptomi se mogu ublažiti, ali većini ljudi je nelagodno da primjene ovu vrstu prve pomoći. No, zato postoje i drugi načini kako da pomognete sebi.

Evo šta treba da radite ako vas opeče meduza:

Što prije izađite iz vode i ispiranjem morskom vodom ili fiziološkim rastvorom uklonite žarnice koje su ostale na koži. Nikako ne ispirajte slatkom vodom jer će ona samo pogoršati simptome.

Ako imate pri ruci kockice leda zamotajte ih u krpu ili peškir i držite na opekotini oko 15 minuta da bi se smanjilo oticanje. Hladne obloge preporučuju se prvog dana pri čemu je potrebno i zaštititi to mjesto od sunca.

Opekotine nježno namažite kremom koja sadrži antihistaminik ili analgetik. Opekotinu možete umiriti i alkoholnim sirćetom.

OPREZ: Opekotine ne trljajte peškirom ili pijeskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Takođe, žarnice nikad ne pokušavajte da skinete s kože prstima. U slučaju da se ispiranjem nisu uklonile, treba ih posipati pijeskom i sastrugati nekim oštrim predmetom, ličnom kartom, kreditnom karticom…

Simptomi obično popuste nakon nekoliko sati, ali ako opekotina izazove alergijsku reakciju ili osoba ima neku bolest zbog koje opekotina burnije reaguje, potrebno je potražiti pomoć ljekara.