PRVA POMOĆ: KAKO ZAUSTAVITI KRVARENJE IZ NOSA?

krvarenje nosProtiv krvarenja iz nosa pomažu razni biljni preparati, ali i narodni trikovi pomoću kojih se krvarenje može zaustaviti. Osobe koje naginju čestom krvarenju iz nosa, a koje nije uzrokovano nekom ozbiljnom zdravstvenom tegobom, mogu pomoću takvih preparata ojačati sluznicu nosa i stijenke nosnih kapilara, pa tako čak i spriječiti ovu neugodnu pojavu

Krvarenje iz nosa nastaje kad pukne jedna ili više kapilara u nosu. Osim udarca u nos, najčešći uzroci krvarenja su upala sluznice nosa, polipi nosne sluznice, isušena sluznica nosas, često kihanje ili puhanje nosa te infekcije gornjih dišnih puteva. Samo u rijetkim slučajevima krvarenje iz nosa ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, kao na primjer na aterosklerozu, povišeni krvni pritisak ili poremećaj zgrušavanja krvi.

Krvarenje iz nosa neugodna je pojava koja na sreću ne predstavlja neki veći zdravstveni problem. Iako se često javlja i u odrasloj dobi, krvarenjem iz nosa najčešće su pogođena djeca jer su njihove kapilare u nosu još slabe
Kod jakog krvarenja iz nosa, krvarenja koje traje duže od 20 minuta te krvarenje koje se pojačava, obavezno treba potražiti liječničku pomoć. Liječničku pomoć triba potražiti u slučaju da je krvarenje iz nosa uzrokovano ozljedom glave ili vrata.

Protiv krvarenja iz nosa pomažu razni biljni preparati, ali i narodni trikovi pomoću kojih se krvarenje može zaustaviti. Osobe koje naginju čestom krvarenju iz nosa, a koje nije uzrokovano nekom ozbiljnom zdravstvenom tegobom, mogu pomoću takvih preparata ojačati sluznicu nosa i stijenke nosnih kapilara, pa tako čak i spriječiti ovu neugodnu pojavu.

Savjeti i recepti

Pravilan položaj
Kod krvarenja iz nosa treba sjesti upravno i u sjedećem položaju glavu blago nagnuti prema naprijed. Pritom disati na usta, a nosnice držati stisnute 10-15 minuta.

Hladna obloga
Ručnik namočiti u ledeno hladnu vodu, ocijediti i staviti na čelo i korijen nosa ili na potiljak. Hladnoća će stegnuti krvne žile i pospješiti zaustavljanje krvarenja

Slana voda
Protiv krvarenja iz nosa pomaže ispiranje nosne šupljine toplom slanom vodom. U 2 dl tople vode umiješati 1 kašičicu soli, te ovdu uliti u plitku i široku posudu. Jednu nosnicu zatvoriti pritiskom prsta, a u drugu nosnicu ušmrkati slanu vodu. Postupak ponoviti i s drugom nosnicom.

Sok od koprive
Brzu pomoć krvarenja iz nosa pružit će i tampon od vate, namočen u svježe icijeđeni sok od koprive i stavljen u nosnicu iz koje krvari

Jabukovo sirče
1 kašičica jabukovog sirčeta u 2 dl vode
Osobe sklone čestom krvarenju iz nosa trebale bi s vremena na vrijeme, tokom jedne sedmice, uzimati 3 puta na dan jabukovo sirče umiješano u čašu vode.

Oblog od crvenog luka
Protiv krvarenja iz nosa narodna medicna proporučuje svježe narezan sirovi crveni luk staviti na potiljak, učvrstiti pomoću gaze i ostaviti da jeluje preko noći.

Inhalacija crvenog luka
Crveni luk sitno naribati i iscijediti sok. Sok od luka pomiješati s jednom količinom sirćeta i udisati naizmjenično kroz nosnice. Osobe sklone čestom krvarenju iz nosa trebale bi tekućinu udisati više puta tokom dana, a najbolje uveče.

Čaj od kore hrasta
Kašičicu ssitnjene suhe koru hrasta preliti hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhati 2-3 minute. Tekućinu procijediti i malo ohladiti. Tampon od vate namočiti u čaj, staiti u nosnicu i ostaviti da djeluje 5 minuta. Postupak ponoviti s novim tamponom od vate i drugom nosnicom.

Šta još može pomoći
TRIK S PAPIROM: ispod jezika staviti komadić upijajućeg papirnatog ubrusa veličine poštanske marke. Ovo će izazvati podražaj uslijed kojeg će se sitne kapilare u sluznisi nosa stisnuti i zaustaviti krvarenje
TRIK S LASTIKOM: lastiku omotati oko zadnjeg članka malog prsta na obje ruke i ostaviti 2-3 minute.
MIRIS NEVENA: krvarenje iz nosa zaustavit će se ako ispod nosa stavimo malo vate namočene u tinkturu od nevena ili vate na koju je nakapano nekoliko kapi eteričnog ulja čempresa ili eteričnog ulja smilja.
VITAMIN C jača stijenke kapilara pa se osobama koje naginju čestom krvarenju iz nosa preporučuje povećani unos vitamina C.

(aura.ba)