Prva pomoć iz prirode za liječenje gastritisa: PROPOLIS I ŠLJIVE SMANJUJU KISELINU

 Gastritis je upala želučane sluznice. Dijagnoza se može postaviti pošto se uzmu uzorci sluznice želuca (tzv. biopsija) i pogledaju pod mikroskopom. Ako nema upalnog infiltrata sluznice, ili je on minimalan, tada govorimo o gastropatiji.

Gastritis može biti akutni ili kronični. Tegobe kod akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kad tegobe traju mjesecima i godinama, tada govorimo o hroničnom gastritisu. Gastritis je svakako bitno liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.

 

Donosimo nekoliko narodnih savjeta za ublažavanje i sprječavanje gastritisa.

 Propolis i krompir

Tokom mjesec dana, svakodnevno, prije jela, lagano i dugo žvaćite komadiće propolisa. Dnevna količina je 9 do 12 grama.

Iscijedite sok svježeg crvenog krompira (ne smije biti zelene ni proklijao). Pijte tek iscijeđen, sasvim svjež sok. Uzimajte triput dnevno, sat prije jela, po trećinu čaše tog soka. Kad popijete sok, odležite 20 do 30 minuta, da se bolje apsorbira. Potrebne su 3 terapije po 10 dana, a pauza traje također 10 dana.

 Šljive i bundeva

Za liječenje gastritisa s povišenom kiselinom treba jesti svježe šljive. Dvadeset minuta prije obroka pojedite 100 grama šljiva ili popijte trećinu čaše svježe iscijeđenog soka. Ponavljajte to 27 dana.

Za smanjenje želučane kiseline, od davnina se koristi kaša od bundeve, skuhana u mješavini od jednog dijela mlijeka i dva dijela vode.

 

error: Content is protected !!