Prsti kod muškarca otkrivaju da li je džentlmen ili nasilnik

Ako imate veoma pristojnog kolegu ili prijatelja kojem nije problem da vam pridrži vrata i uvek vam uskočiti kada vam je potrebna pomoć, nemojte odmah sve pripisati njegovom dobrom vaspitanju, iako i to naravno igra veliku ulogu, jer odgovor se možda krije i u njegovim dlanovima.

Najnovije istraživanje provedeno na kanadskom Univerzitetu McGill pokazalo je da se muškarci s dužim domalim prstom i kraćim kažiprstom generalno bolje ponašaju prema ženama, prenosi Daily Mail.

Razlika u dužinama označava izloženost višem nivou testosterona još u majčinom trbuhu, tvrdi Simon Young, učesnik studije i profesor psihijatrije na spomenutom univerzitetu.

Navodno i kod muškaraca i kod žena koji imaju znatnije duži domali prst postoji veća šansa da će zastraniti u vezi ili braku, dok osobe s otprilike jednakom dužinom kažiprsta i domalog prsta preferiraju monogamiju.

Istraživanje je pratilo društveni život i ponašanje 155 Kanađana (kojima je izmjerena i dužina prstiju) u dobi od 18 godina do 54 godine tokom 20 dana. Svi ispitanici morali su da zabilježe svaku društvenu interakciju u trajanju dužem od pet minuta, a osobe s kojima su bili u kontaktu morale su da opišu njihov karakter i ponašanje, na primer jesu li bili ljubazni, svađalački nastrojeni, dominantni…

Muškarci s dužim domalim prstom češće su bili pristojniji, ljubazniji, nasmiješeniji, spremniji na kompromise i saosećajni. Prema Youngu, ovi muškarci su društveniji i često imaju više djece.

Muškarci s kažiprstom i domalim prstom iste dužine bili su svađalački i kritički raspoloženi prema ženama, koristeći i povišeni glas i sarkazam u komunikaciji.

U ovom istraživanju uticaj dužine prstiju imao je značajan uticaj jedino u slučaju ponašanja muškaraca prema ženama. Mjere nisu imale nikakvog uticaja u ophođenju muškaraca s drugim muškarcima ili žena prema muškarcima ili drugim ženama.

Ali, prije nego što se obradujete što vaš dragi ima duži četvrti prst na ruci, pripazite, jer to takođe može značiti i povećane šanse za nevjerstvo, barem se to tvrdi u drugom istraživanju koje su sproveli naučnici s Oxforda.

Navodno i kod muškaraca i kod žena koji imaju znatnije duži domali prst postoji veća šansa da će zastraniti u vezi ili braku, dok osobe s otprilike jednakom dužinom kažiprsta i domalog prsta preferiraju monogamiju.