Provjerite da niste možda postali zavisni od posla

Vratili ste se s odmora, ali kao da vam je tek sada prijeko potrebno da negdje otputujete. Iako niste bili na radnom mjestu, nije lako da se potpuno isključite iz poslovnog svijeta, a to može da izazove stres, čak i osjećaj krivice 

Nekoliko pitanja
Stručnjaci kažu da je to zbog toga što ste postali zavisnici od stalnog proveravanja poslovnog mejla, pa ne možete da se opustite iz straha da nešto važno ne propustite. Taj osećaj krivice ili nesigurnosti javlja se iz više razloga i zavisi od vrste posla koju obavljate, ali i nivoa vaše odgovorenosti u kolektivu.

Psiholozi su to sveli na nekoliko pitanja koja bi svako trebalo postaviti sebi.

Kako su podijeljene obaveze unutar vašeg tima? – Delegiranje obaveza znači da vjerujete svom timu da je u stanju da obavi posao koji vi uobičajeno radite. Ako niste sigurni u to, nećete se ni odmoriti dok ste na odmoru.

Vjerujete li svom timu? – Uvjereni ste da je vaš tim sposoban da dobro obavi posao. Odaberite nekoga iz tima ko može da vas rastereti dok ste na odmoru. Neka vas pozove samo ako je nešto zaista hitno.

Pomozite sebi
Da li se osjećate krivim zbog odmora? – Imate li osjećaj da nešto dugujete kompaniji, da niste zaslužili predah ili da ne radite dovoljno? U tom slučaju možete da doživite stres i emocionalnu iscrpljenost. Bilo bi dobro da se obratite psihologu koji će vam pomoći da ojačate samopoštovanje, samosvijest i naučite da postavljate ograničenja.

Nove mogućnosti
Osjećate li se previše potrebnim? – Vaš ego ne može na odmor, mada znamo da se može bez svakoga. Zato dajte svom timu ili kolegama prostor da rade stvari na svoj način. Možda će vam otvoriti nove mogućnosti o kojima niste ni razmišljali.