Provjerite da li vašim životom upravljaju tuđa mišljenja

Kao ljudska bića, oslanjamo se jedni na druge s ciljem preživljavanja pa zato i ne čudi što nam je bitno šta drugi misle o nama. Međutim, ukoliko dozvolite da to utiče na vašu kompletnu sliku o sebi, ograničićete svoj životni potencijal, otuđićete osobe koje vas mogu najviše podsticati, nećete imati finansijsku slobodu te nećete nikada uspjeti da pokažete svijetu ko ste zapravo i šta možete.

Strah od toga šta drugi misle o vama stvar je sa kojom se suočava tako mnogo ljudi. Međutim, kako znati da li se to i vama dešava? Ovo su neka od upozorenja.

  • Postali ste društveni kameleon. Znate one ljude koji mijenjaju skoro sve kako bi se uklopili? Ako se pretvarate da biste se uklopili u društveno okruženje, vjerovatno vas je strah da vas drugi neće prihvatiti zato što ste drugačiji od njih. Ponekad ste i u pravu. Međutim, budite uvijek ono što jeste, jer ako to niste, ko ste onda? I zašto biste željeli postati neko ko niste? Samo zato da bi vas neko prihvatio? Život je previše kratak za takve stvari.
  • Izvinjavate se zbog svega što vam se dopada. Nešto poput: “Slušam muziku osamdesetih. Znam, to je glupo.” Zacrvenite se i baš vas je sramota ove bezazlene stvari, jer pretpostavljate da vas druge osobe osuđuju ili vam se smiju iza leđa. Onda se pretvarate da se slažete s njima. Oni kažu kako vole modernu muziku, a vi (kao iz topa) ispalite kako je obožavate. U svemu ovome zaboravljate da postajete blijeda kopija drugih ljudi i da se udaljavate od onoga što jeste.
  • Stalno se pitate šta druga osoba misli. Ako ste toliko zauzeti pokušavajući da čitate nečije misli, kako biste se uvjerili da je sve što kažete ili uradite prihvaćeno od strane te osobe, znajte da ne živite u sadašnjosti. I svakako ne obraćate pažnju na osobu s kojom komunicirate. Propuštate tako mnogo, na više nivoa, a samo je potrebno da se opustite i prepustite. I da budete ono što jeste.
  • Nosite masku. Ne u bukvalnom značenju već u smislu da krijete svoju pravu prirodu. Ne ponašate se isto na poslu, tokom izlaska, u prodavnici, kada negdje odete… Šta krijete? Koliko mora biti strašno to što ste? Strah je taj koji vas u potpunosti kontroliše te se zbog njega tako i ponašate. U suštini, postali ste neko ko ne želite biti.
  • Prigušili ste svoj žar. Sjetite se svih onih situacija kada ste imali odlične vijesti. Željeli ste da to oglasite na sva zvona. Ali niste. Jer ste se plašili da će to zvučati kao da se hvalite. Ili ste mislili da će vas neko osuđivati. Ili vam je bilo na pameti kako će neko postati ljubomoran. I upravo zbog toga ste prigušili svoje svjetlo, svoj žar, svoju radost, svoju sreću. I, na kraju, samim tim i vi ste postali manje srećni. Zapitajte se: da li je to zaista vrijedno?