Provjerite da li vam nedostaje vitamin B12

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin grupe B koji je neophodan za zdravo funkcionisanje nervnog sistema, za pravilno formulisanje krvnih zrnaca i bolju proizvodnju energije, bolji rad metabolizma i duži životni vijek ćelija.

Ako ste se prebacili na vegansku ishranu ili značajno smanjili unos namirnica životinjskog porijekla, bilo bi dobro da prepoznate znakove koji ukazuju na mogući nedostatak vitamina B12.

1. Slabost i umor

Kada nivo B12 postane prenizak, tijelo ne može da proizvede crvena krvna zrnca, neophodna za prenošenje kiseonika kroz tijelo, a rezultat toga je klasična anemija.

Problem je što je takva vrsta umora predstavlja simptom koji lako može da se pripiše drugim uzrocima, poput stresa i nedostatka sna. Ako se umor pogoršava, a ne možete da odredite očigledan uzrok, posjetite ljekara koji će na osnovu vaše krvne slike saznati da li je u pitanju nedostatak ovog vitamina ili je reč o običnom umoru.

2. Trnci u rukama i nogama

Naši nervi obloženi su masnom bijelom supstancom, poznatom kao mijelin. Mijelin ne samo da izoluje i štiti nerve, već ubrzava nervne impulse, što omogućava bolji osjećaj u rukama i nogama. Za proizvodnju mijelina neophodan je upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno, mijelin počinje da se razgrađuje, pa impulsi više ne mogu da putuju toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama. To je jasan znak da odete na kontrolu.

3. Slabija ravnoteža

Razgradnja mijelina takođe može da utiče na vašu propriocepciju, koja je ključna za vašu ravnotežu. Ako primjetite da odjednom gubite ravnotežu ili se malo teže orijentišete u prostoru, bilo bi dobro da posjetite ljekara i odradite analizu krvi.

4. Zbunjenost i zaboravnost

Pošto je mijelin važan za kvalitetno prenošenje impulsa duž cijelog tela, nedostatak vitamina B12 uzrokuje i slabiji rad mozga, odnosno zaboravljenost i zbunjenost. Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravnost, ali ako ustanovite da sve više zaboravljate i da se u sve većem broju situacija zaista osećate izgubljeno, hitno proverite nivo ovog vitamina. Ako to ne uradite, simptomi nedostatka vitamina B12 mogu da dovedu do prave demencije u roku od samo godinu dana.

5. Depresija

Još jedan očigledan znak da vam fali vitamin B12 jeste depresija. Ako ste u posljednje vrijeme depresivniji nego inače, iako nemate baš nikakvog razloga za to, proverite krvnu sliku kako biste u potpunosti bili sigurni da li je ovaj problem uzrok depresije. Možda bi samo trebalo da pojačate konzumaciju namirnica bogatih ovim vitaminom, a to su mlijeko i mliječni proizvodi, piletina, govedina (naročito bubrezi i jetra), jaja, tunjevina, losos i kvasac.