Provjerite: DA LI STE KUPOHOLIČARI?

Rijetko ko ne voli da sebe ili svoje najbliže ne počasti nečim, naročito kada legne plata, ali za pne koji baš pretjeruju u kupovini, najčešće nepotrebnih stvari, postoji i poseban naziv – kupoholičari. Iako nekima to može djelovati kao šala, stručnjaci upozoravaju da zavisnot od kupovina uopšte nije naivna.

Jedno istraživanje na tu temu iz 2016. godine otkrilo je da je svaka dvadeseta osoba na svijetu zavisna od kupovine, ali i da se to rijetko shvata ozbiljno, piše britanski Metro.

Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti jer je uticajni američki zdravstveni i rehabilitacioni centar Priory dodao zavisnost o šopingu na listu poremećaja za koje pružaju usluge ijlečenja.

Ovo su neki od simptoma zavisnosti od kupovine koje su naveli na svojoj veb stranici:

– trošenje više novca nego što imate,
– kupovina kao posljedica ljutnje ili depresije,
– odlazak u kupovinu kako biste se osjećali manje krivim zbog prethodne kupovine
– svađe s bliskim ljudima zbog pretjeranog trošenja,
– gubitak kontrole nad svojim ponašanjem u prodavnicama

Prepoznajete li se? Ako je vaš odgovor potvrdan, potrebna vam je stručna pomoć koju za sada možete dobiti samo u ustanovama spomenutog rehabilitacionog centra u SAD-u i Velikoj Britaniji.
Međutim, mnogi stručnjaci slažu se da ljude treba osvijestiti o tome da je zavisnost o kupovini poremećaj koji ne bismo smjeli da banalizujemo kako se zavisnici ne bi stidili da potraže pomoć, piše Metro.