Provjerite da li je neko psihopata, tako što ćete ZIJEVNUTI!

Ko bi rekao da zijevanje može da posluži kao test da li je neko psihopata ili sociopata. Evo kako da provjerite nekoga.
Nauka je potvrdila da osobe sa niskom stopom empatije ne kopiraju gestikulacije drugih osoba, što će reći da je psihopate i sociopate dosta lakše prepoznati nego što se to inače misli. S druge strane, nauka je dokazala da ako jedna osoba zjevne, ona druga do nje bi po automatizmu trebalo da uradi to isto.
Kada ove dvije tvrdnje naučnika provučete kroz istu naučnu jednačinu – ukoliko osoba do vas ne zijevne ako ste vi to prethodno uradili – vrlo je moguće da stojite pored sociopate ili psihopate. Dakle, ukoliko želite da ustanovite da li je vaš prijatelj, poznanik ili neko ko sjedi pored vas u autobusu sociopata, samo treba da zjevnete i posmatrate njegovu reakciju.
Istraživači sa univerziteta Bejlor tvrde da sociopate, psihopate i slične osobe sa devijacijama u ponašanju ne mogu biti “zaražene” naletima zijevanja. Drugim riječima, standardni obrasci ponašanja kod njih ne važe. Empatične osobe će zevnuti i ako samo vide ovakvu sliku, pe je većina vas vjerovatno zijevnula čitajući ovaj tekst. Oni su svoje istraživanje objavili u časopisu “Personality and Individual Differences”, a ukupno 135 studenata je učestvovalo u procesu istraživanja. Želja im je bila da dokažu Makijavelijev egocentrizam, odnosno tendenciju da razmatrate samo lične potrebe, hladnokrvnost i buntnovnički nonkomformitet.