Prost trik sa rukom garantuje manji apetit

Vrlo je teško stati na put prejedanju. Potrebna je određena količina samokontrole da bi se pojele manje porcije i odolio poslasticama koje se nalaze na dohvat ruke. Kada sve drugo ne pomaže, postoji jedna stvar koja bi mogla.

Brandon Nugen, autor i vlasnik stranice za zdrav život “ChillPhill”, kaže da ćemo smanjiti unos količine hrane ako budemo jeli uz pomoć ruke koja nam nije dominantna.

To će izgledati kao da još uvek učimo kako da koristimo pribor za jelo. Možda je prekomplikovano pokušavati to prilikom svakog obroka ali možda kod glavnog obroka pomogne da ne pojedemo više od granice sitosti. Tako će nam biti potrebno više vremena da bi pojeli obrok, a to želucu daje šansu da signazlizira mozgu da smo siti.

Pomažu mali tanjiri i još nekoliko stvari

Znamo da ovo zvuči malo čudno ali postoji istraživanje koje pokazuje da bi ovo mogao biti način da prestanemo da jedemo previše. U istraživanju iz 2011. godine ispitanicima su dali kokice – jednoj grupi sveže, drugoj nedelju dana stare. Nije bilo neke razlike u tome koliko su obe grupe pojele. U drugom delu eksperimenta kada su morali da jedu kokice nedominantnom rukom, pokazalo se da se unos kokica smanjio za 30 odsto.

Ali, pre nego što se upustite u ovaj eksperiment pokušajte neki od ovih trikova da prevarite svoj apetit – na primer jedite iz malih tanjira.

Nakon svakog zalogaja spustite pribor za jelo, obavezno jedite za stolom, ugasite televizor i fokusirajte se na hranu. Žvaćite svaki zalogaj barem 50 puta. Čekajte 20 minuta pre odluke o desertu, odmah pospremite ostatke sa stola da ne biste opet krenuli u napad.

Nakon jela operite zube ili uzmite žvaku.

(24sata.rs)