Proširene vene: Šta ih uzrokuje i kako se liječe?

Zbog posla koji obavljaju, mnoge žene su osuđene da dugo stoje ili pak, presjede cijeli dan. Ako se na to doda i genetska predispozicija, definitivno bi trebalo da preduzmemo određene korake kako bi izbjegle pojavu proširenih vena, čiji je sistem u nogama vrlo delikatan. Istraživanja pokazuju da svaka peta žena i svaki šesti muškarac stariji od 18 godina imaju probleme sa venama. Vidljiva posljedica toga su proširene vene – debele, plavkaste žile koje se naziru ispod kože na nogama.


Proširene vene nastaju kada se krv skuplja u veni, umjesto da bude potisnuta nazad prema srcu. Bilo koja vena može da postane varikozna, ali najčešće su zahvaćene vene nogu i stopala. To je zato jer stajanje i sjedenje povećavaju pritisak u venama u donjem dijelu tijela.

Varikozne vene se javljaju kod ljudi koji dugo stoje ili sjede. Manjak vježbanja, trudnoća i sjedenje sa prekrštenim nogama mogu dodatno da pojačaju problem.

Ako ne liječite vene pravilno, mogu se pojaviti komplikacije poput oticanja, bolova, svraba, grčeva i osjećaj težine u nogama. Operativni zahvati su mogući, ali uvijek je zdravije spriječiti takve probleme na vrijeme, nego ih liječiti.

Ishrana

Veliko olakšanje za vaše noge i sistem vena je normalna težina. Ako se mnogo krećete i bavite sportom, lakše ćete postići i održati normalnu težinu. Osim toga, dobro je paziti na ishranu. To znači da bi trebalo da imate uravnoteženu ishranu sa laganom hranom, sa malo masnoća i mnogo vitamina. Mnogo svježeg voća, povrća, više obroka sa ribom, a manje kobasica, masnog mesa i punomasnih sireva. Za vene su vrlo važne balastne stvari poput voća, povrća i žitarica. Na taj način ujedno pospješujete brže izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Vitamin C pomaže u učvršćivanju zidova krvnih žila. Kako bi krv lakše tekla žilama, trebalo bi da pijete minimum dva litra tečnosti dnevno. Ovog se naročito pridržavajte ako već imate slabe ili proširene vene. Takođe, trebalo bi da izbjegavate preterano sunčanje, vruće kupke ili saunu.

Potpora za vene

Ako mnogo vremena provodite u avionu ili automobilu ili ako ste u drugom stanju, venama možete pomoći kompresijskim elastičnim čarapama. Ove čarape možete naći u raznim bojama i modernog dizajna.

Izbjegavajte usku odjeću koja onemogućava normalan protok krvi, ali i visoke potpetice. Isto tako dok sjedite nemojte da stavljate nogu preko noge. Izbjegavajte dizanje teških stvari kojim ćete dodatno pojačati pritisak u nogama.

Ukoliko povremeno osjećate bolove u nogama ili vam one otiču, bilo bi dobro da obavijestite svog ljekara da vam pregleda vene, a on će vas dalje savjetovati.

Vježbanje umjesto operacije

Najlakši način da izbjegnete probleme sa venama je hodanje ili ležanje umjesto sjedenja ili stajanja. Mnogo vježbanja i gimnastika za noge pomoći će vašim venama da pospeše cirkulaciju. Dobro izgrađena muskulatura nogu pomaže učvršćivanju vena: sa svakim korakom mišićna pumpa pomaže da se tera krv iz nogu. Preporučuje se intenzivno vežbanje poput vožnje bicikla, plivanja ili džoginga dva puta nedjeljno po pola sata. Kako bi rasteretili vene, podignite noge na jastuke kad god ste u prilici.