Pronađite i zagrlite svoje drvo – oslobodite se negativnosti i izliječite tijelo neiscrpnom energijom prirode

Drveće u sebi skriva veliku količinu kosmičkih vibracija koja ljudima olakšava liječenje mnogih zdravstvenih, psiholoških i emocionalnih poremećaja, poput nervnih bolesti, koncetracije, depresije, angine,gastritisa, vaskularnih i raznih drugih težih zdravstvenih stanja

Poseban pravac u alternativnoj medicini, a o kojem se u zadnje vrijeme sve više priča je dendroterapija, odnosno duhovno i fizičko liječenje grljenjem drveća. Radi se o naučno dokazanoj metodi koja nas uči da neke vrste drveća u sebi kriju posebnu kosmičku energiju, dok je druge oduzimaju.

Brojni stručnjaci u ovom polju alternativne medicine ističu da ovi upijači energije zaista imaju sposobnost da u sebi zadrže velike količine vibracija koje dolaze iz svemira, te da bi svako od nas trebalo da otkrije svoje drvo koje će nam pomoći u svakodnevnim životnim izazovima, kao i u borbi sa bolestima.

 Kako komunicirati sa drvećem

Drevni narodi poput Kelta, Germana i Slavena veoma rano su otkrili ljekovitu moć drveća koje su obožavali, pa su često formirali kultove poštovanja prema ovim moćnim darovima majke prirode. U skoro svim kulturama svijeta drvo je simbol života, novog rađanja, snage i mudrosti.

Proljeće je savršeno vrijeme za praktikovanje dendroterapije. Tople i sunčane dane najbolje ćete iskoristiti za mirne šetnje parkovima i šumama koje dokazano imaju pozitivan učinak na naše psihofizičko stanje. Dok šetate obratite pažnju na drveća sa glatkim deblom, jer prema riječima dendroterapeuta, ono sa iskrivljeno ukazuje na izvor negativne energije pa takvo drvo zaobiđite. Potražite neko drvo koje je malo udaljenije od drugih stabala jer je njegova energija snažnija i ljekovotija.

Stavite dlanove na stablo i ako kroz tijelo osjetite strujanje ugodne tople vibracije, budite uvjereni da ste pronašli siguran izvor iscjeljujuće energije i zdravlja.

Ukoliko imate poteškoće sa unutrašnjim organima poput bubrega ili jetre – zagrlite drvo. Ako ste se povrijedili i imate neku površinsku ranu na koži ili bolujete od artritisa – naslonite bolno mjesto na koru drveta. Osobe koje godinama pate od depresije ili se osjećaju napeto i nervozno trebaju prisloniti leđa i ruke uz drvo kako bi stablo upilo njihovu negativnu energiju i zamijenile je onom pozitivnom. Dakle, bitno je prepoznati problem koji nas muči i na osnovu toga izabrati odgovarajuće drvo.

Nakon što ste pronašli svoje idealno drvo vrijeme je da počnete sa vježbama disanja, koje se sastoje od četiri koraka: udisanje, zadržavanje zraka u plućima desetak sekundi, lagano izdisanje na usta i kratka pauza do narednog uzdaha kada su pluća prazna.

Trajanje seanse se razlikuje zavisno o kakvoj se vrsti drveta radi. Tretman sa stablom „davaocem“ energije treba trajati do 15 minuta, a s „kradljivcem“ ne više od pet minuta.

Ko su „davaoci“, a ko „ kradljivci“ energije?

Naš organizam je u najvećem riziku onda kada nam tijelo ostane bez energije i sposobnosti da se brani od bolesti. U ovim slučajevima drveće „davaoci“ nam mogu pomoći da obnovimo svoje energetsko polje.

Bor – Donosi sreću i ispunjava pozitivnom energijom one koji su iscrpljeni od depresije i stresnog života. Također ublažava nervozu i gnjev.

Bagrem – Drvo plodnosti i života. Kod Istočnih Slavena je bio običaj da parovi koji žele imati djecu traže pomoć od bagrema. Dotaknu li bagrem s ljubavlju i upute li mu molbu, vjeruju da će uslijediti trudnoća.

Jabuka – Za Kelte je viejkovima bila simbol plodnosti i sredstvo za postizanje besmrtnosti. Druidi su pravili čarobne štapiće od jabuke ili tise. U Njemačkoj je bio običaj posaditi drvo jabuke za svakog rođenog dječaka, dok je djevojčici bila posvećena kruška.

Lipa – Sveto slavensko drvo, posvećeno boginji bračne sloge Vidi. Uobičajeno je bilo vjerovanje da lipa čuva od zla i uroka.

Drveća iz druge grupe se nazivaju „kradljivcima“ energije, ali nemojte odmah zaključiti da takvo drveće treba izbjegavati jer ova stabla zapravo upijaju i uklanjaju negativnu energiju.

Ariš – Liječi bolesti središnjeg nervnog sistema, kao što su depresija i anksioznost. Ariš je preporučljiv protiv bronhitisa i astme.

Vrba – Pruža utjehu, razbistruje misli i omogućuje realnije sagledavanje situacije. Vjerovalo se da sječa vrbe donosi nesreću pa ni siromasi nisu htjeli sjeći njene grane za ogrjev.

Bukva – Izoštrava koncentraciju i popravlja krvnu sliku. Stari su narodi smatrali da bukva najbolje čuva mudrost pa su koristili bukvine ploče za pisanje.

Kesten – Kesten olakšava reumatske tegobe, jača i štiti srce i krvne žile, uklanja nesanicu i oslobađa od depresije, anksioznosti i uroka. Kestenovi plodovi pomlađuju, ublažuju grčeve i ubrzavaju zgrušavanje krvi nakon povrede.

Pronađite svoje idealno drvo prema starom keltskom horoskopu

Na osnovu starih verovanja Kelta, koji su izračunavali posebni horoskop zasnovan na uticaju drveća, svaka osoba ima svoje idealno drvo koje na nju posebno utiče.

OVAN – drveće sa bodljama (bor i jela, kaktus)

BIK – voće (drvo jabuke, kruške, šljive ili višnje)

BLIZANCI – drveće sa puno grana (najbolji je kesten)

RAK – drveće sa sočnim plodovima, zimzeleno drveće i ono koje raste blizu vode (npr. vrba)

LAV – drvo limuna, narandže, banane, palme, lovora, masline, badema, kao i jasen

DJEVICA – razgranato i isprepleteno drveće (orah, lješnik, badem)

VAGA – na ovaj znak poseban uticaj ima breza, ali i jabuka, kruška, višnja, šljiva

ŠKORPIJA – močvarno, kao i drveće koje raste u prašumama: bonsai, kedar, čempres i bor

STRIJELAC – hrast, javor, lipa i smokva.

JARAC – bukva, jablan, kao i drveće sa planina

VODOLIJA – drvo dunje i topola

RIBE – javor, hrast, lipa ili smokva, drvo banane i palme.

(aura.ba)