Pronađen mozaik s porukom “Budi veseo, živi život” iz 3. stoljeća prije nove ere (FOTO)

v214969-1U iskopavanju u gradu Antakya, na jugu Turske, otkriven je mozaik na kojem je na starogrčkom napisano “Budi veseo, živi život”, javlja Anadolu Agency (AA). Iskopavanja su počela 2012. godine u okviru projekta izgradnje žičare, a potom su otkriveni i različiti ostaci kulturne baštine.
Arheolog Muzeja arheologije u Hatayu Demet Kara kazala je kako se iskopavanja trenutno vrše na prostoru za koji se vjeruje da je dio antičkog grada Antiocheia, a na kojem se mogu vidjeti tragovi rimskog i grčkog perioda. Ona je istakla kako je ovaj grad bio jedan od najvećih središta u vrijeme rimske vladavine. “Antiocheia je bila vrlo bogat i bitan grad. Postoje škole iz tog perioda i mjesta gdje se kovao novac.
v214969
Mozaici iz Antiocheie su veoma značajni”, rekla je Kara i dodala kako postoje ulice popločane u doba rimske vladavine i da je upravo taj period i kulturno nasljeđe zaintrigiralo mnogobrojne uvažene arheologe i naučnike. Na mozaiku s inspirativnom porukom može se vidjeti skeleton, a pretpostavlja se da potiče iz trećeg stoljeća prije nove ere i da je bio postavljen u prostoriji u trepezariji jedne kuće. “Na mozaiku postoje tri dijela.
Na crnom dijelu je mozaik od stakla. U vrijeme rimske vladavine elita je imala dvije značajne stvari. Jedna je bila kupatilo, a druga večera. Na prvom dijelu je prikazan crnac koji lopatom održava vatru. To predstavlja kupatilo. U srednjem dijelu je nacrtan sat i mladić koji trči prema njemu”, rekla je Kara i podsjetila da su određeni sati bili predviđeni za provođenje vremena u kupatilu i za jelo.
Ona je dodala kako drugi dio mozaika i mladić koji trči predstavlja upravo njegov napor da stigne na vrijeme. “Na posljednjem dijelu je prikazan skeleton koji uživa. U ruci mu je čaša, a pored njega se nalaze i hljeb i vino. Tu je na starogrčkom napisano'Budi veseo, živi život'”, pojasnila je Kara i dodala kako slični mozaici postoje u Italiji.