PROLJETNI UMOR – ZAŠTO SE JAVLJA I KAKO GA POBIJEDITI

umorPriroda se budi, dani su sve duži i topliji, a vi se osjećate sve umornije. Nedostatak energije, letargija, napetost u mišićima pa čak i vrtoglavica samo su neki od simptoma koji karakterišu proljetni umor.

Doktori tvrde kako nedostatak sunca zimi uzrokuje smanjenje aktivnosti i usporavanje organizma koji potom uslijed povećanja temerature – utječu na proljetni umor.

Dolaskom toplijih dana tijelo se počinje hladiti pa dolazi do većeg protoka krvi u organima, što posljedično uzrokuje niži krvni tlak i ubrzavanje metabolizam. Zbog toga tijelo se iscrpljuje, a organizam dovodi u stanje takozvanog proljetnog umora.
Osim toga, poznato je, do kraja zime razina serotonina (hormona sreće) se zbog nedostatka sunca potroši, a poveća se razina melatonina koji uzrokuje pospanost. U proljeće dolazi do zamjene aktivnosti ta dva hormona pa to također dodatno iscrpljuje organizam.

Savjeti kako pobijediti proljetni umor
 umjesto jutarnje kave popijte šolju zelenog ili crnog čaja
 jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima – žitarice, špinat, kopriva, mrkva, poriluk, jabuke, gljive, orašasti plodovi i riba trebali bi se svakodnevno naći na vašem jelovniku
 pijte čaj od stolisnika ili timijana jer oni utječu na samanjenje umora
 povratite energiju sokom od mrkve, limuna, naranče, jabuke i celera
 u kuhinji koristite začine kao što su ružmarin, bosiljak i mažuran
 što više vremena provodite na zraku i suncu

(aura.ba)