Svaki će vam travar kazati da je priroda najbolja apoteka i preporučiti čajeve ili meleme za brojne zdrav stvene tegobe. Proces liječenje je duži, ali su efekti izuzetno značajni. Evo prirodnih lijekova za giht, reumu, dijabetes, hemoroide, otečene noge….
KAŠALJ I GRIPA – Zbog saponina i ostalih ljekovitih sastojaka, biljne mješavine od korijena jaglaca su jako dobar lijek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.
GIHT I REUMA – Pripravci od korijena i cvjetova jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje gihta i reumatizam. I poznati iscjelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savjetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu dulje vrijeme piju dnevno 1 do 2 šoljice čaja od cvjetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.
SRCE – Mogu se uzimati cvjetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmjenično stavi sloj cvjetova debljine palca i sloj šećera dok posuda ne bude puna. Na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 do 3 čajne kašike dnevno.
ZA ŽIVCE – Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca, ublažavanje migrene i glavobolje, ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati ovisnost pa ga treba uzimati umjesto lijekova.
KAMENAC – Korijen jaglaca kratko prokuhan u vodi i pomiješan s medom, pomaže kod bolesti bubrega i pospješuje izlučivanje kamenaca.
MOKRENJE – Za otežano mokrenje pomiješajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mješavine prelijte s pola litre kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procijedite i pijte svaka 2 sata po jednu kašiku čaja.
JAČANJE ORGANIZMA – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suhog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dcl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuha 5 minuta. Pije se manja šoljica ujutro natašte, a ostatak u gutljajima tokom dana.
TROVANJE KRVI – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mliječni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašičice. Tri do šest kapi ovog soka pomiješa se u jednakim dijelovima s rakijom i uzima 3 puta dnevno.
HEPATITIS – Pet grama usitnjene unutrašnje kore korijena trnine ili 50 g svježe kore kuha se u 2 dcl bijelog vina dok ne ostane samo trećina. Pije se kod žutice (hepatitis) natašte, prije ručka ili večere.
KOŽA I PLUĆA – Kod kožnih i plućnih bolesti prelijte veliku kašiku osušenog ili 7 velikih kašika svježeg cvijeta trnine s 2,5 dcl vrele vode, prokuhajte jednu minutu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte 3 do 4 dana po jednu šoljicu dnevno, ali tako da svaki sat popijete samo jedan gutljaj.
MRŠAVLJENJE – Za mršavljenje koristite mješavinu od po 6 g cvijeta trnine i preslice. Mješavinu treba kuhati 5 minuta u pola litre vode. Pije se tokom tri-četiri sedmice po 2 do 3 šoljice dnevno.