Proljetni lijekovi: JAGLAC ZA SRČANI I NERVNI JADAC, TRNINA “TOPI SALO”, MASLAČAK VIDA RANE

Svaki će vam travar kazati da je priroda najbolja apoteka i preporučiti čajeve ili meleme za brojne zdrav stvene tegobe. Proces liječenje je duži, ali su efekti izuzetno značajni. Evo prirodnih lijekova za giht, reumu, dijabetes, hemoroide, otečene noge….

JAGORČEVINA (JAGLAC)

KAŠALJ I GRIPA – Zbog saponina i ostalih ljekovitih sastojaka, biljne mješavine od korijena jaglaca su jako dobar lijek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.

GIHT I REUMA – Pripravci od korijena i cvjetova jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje gihta i reumatizam. I poznati iscjelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savjetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu dulje vrijeme piju dnevno 1 do 2 šoljice čaja od cvjetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.

SRCE – Mogu se uzimati cvjetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu posudu naizmjenično stavi sloj cvjetova debljine palca i sloj šećera dok posuda ne bude puna. Na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 do 3 čajne kašike dnevno.

ZA ŽIVCE – Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca, ublažavanje migrene i glavobolje, ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati ovisnost pa ga treba uzimati umjesto lijekova.

KAMENAC – Korijen jaglaca kratko prokuhan u vodi i pomiješan s medom, pomaže kod bolesti bubrega i pospješuje izlučivanje kamenaca.

MASLAČAK

MOKRENJE – Za otežano mokrenje pomiješajte po 30 g maslačka, preslice i kilavice, te 10 g svile od kukuruza. Tri kašike ove mješavine prelijte s pola litre kipuće vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata, procijedite i pijte svaka 2 sata po jednu kašiku čaja.

JAČANJE ORGANIZMA – Za jačanje organizma vrlo je koristan čaj od 10 g suhog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dcl vode, a potom se doda velika kašika meda, pa se sve kuha 5 minuta. Pije se manja šoljica ujutro natašte, a ostatak u gutljajima tokom dana.

TROVANJE KRVI – Kada se prelomi stabljika maslačka, pojavi se mliječni sok, koji pomaže kod trovanja krvi teškim metalima. Tri sedmice treba piti po 2 do 3 male kašičice. Tri do šest kapi ovog soka pomiješa se u jednakim dijelovima s rakijom i uzima 3 puta dnevno.

TRNINA

HEPATITIS – Pet grama usitnjene unutrašnje kore korijena trnine ili 50 g svježe kore kuha se u 2 dcl bijelog vina dok ne ostane samo trećina. Pije se kod žutice (hepatitis) natašte, prije ručka ili večere.

KOŽA I PLUĆA – Kod kožnih i plućnih bolesti prelijte veliku kašiku osušenog ili 7 velikih kašika svježeg cvijeta trnine s 2,5 dcl vrele vode, prokuhajte jednu minutu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i pijte 3 do 4 dana po jednu šoljicu dnevno, ali tako da svaki sat popijete samo jedan gutljaj.

MRŠAVLJENJE – Za mršavljenje koristite mješavinu od po 6 g cvijeta trnine i preslice. Mješavinu treba kuhati 5 minuta u pola litre vode. Pije se tokom tri-četiri sedmice po 2 do 3 šoljice dnevno.