PROLJETNA VITAMINSKA BOMBA: SPECIJALITETI OD RADIČA

Radič je sjajan saveznik u borbi protiv anemije, za zdravu jetru, srce, kosti, kožu… Poklanjamo vam nekoliko recepata za salate i specijalitete sa ovom biljkom

Proljeće je vrijeme radiča, biljke čiji listovi imaju gorak okus, ali su prava vitaminska bomba i prava mala riznica zdravlja. Zahvaljujući tim spojevima koji mu daju taj specifičan okus, radič ima snažno ljekovito djelovanje na organe probavnog sistema, djeluje na jačanje apetita, vrlo učinkovito potiče rad jetre i slezene. Osim toga ublažava žgaravicu, smanjuje pojavu nadutosti i potiče izlučivanje žuči što pomaže kod razgradnje masti.

Radič povoljno djeluje na rast kostiju i zuba kod djece i omladine, poboljšava rad srca i krvotoka, bubrega i mokraćnog mjehura, povećava apetit i, uopšte, djeluje na skladan rad organizma, zaustavlja krvarenje, a koristi se i za čišcenje kože, protiv peruti i za zdravlje kose. Dobar je saveznik i za snižavanje krvnog pritiska, a i saveznik u borbi protiv anemičnosti.

Evo nekoliko ukusnih recepata sa radičem:

1.SALATA  OD RADIČA

POTREBNO JE: 1 glavica radiča, 30 g parmezana, sok od pola limuna, 3 kašike maslinovog ulja, 100 g zelenih maslina, biber i so

Odbacite spoljne listove radiča, a ostale listove dobro operite hladnom vodom. Listove posušite čistom krpom ili peškirom, a onda ih iseckajte na trake debljine oko 1 cm i malo posolite (radič je po prirodi gorak, pa će so delimično neutralisati njegovu gorčinu). Zatim dodajte sok od pola limuna, maslinovo ulje, masline iseckane na četvrtine uzdužno, biber, parmezan i sve sastojke dobro promešajte.

  1. Salata sa radičem, šampinjonima i parmezanom

POTREBNO JE:  3 veće šake radiča, 5-6 šampinjona, parmezan, maslinovo ulje, so, biber;

IIzrežite šampinjone veoma tanko i pomiješajte sa radičem. Dodajte sos i malo promiješajte. Preko svega narežite kriške parmezana i još malo promiješajte.

3. TELEĆI KOTLETI SA RADIČEM 

POTREBNO JE:  4 teleća kotleta, 4 čehne sitno nasjeckanog bijelog luka, so, 4 kašike maslinovog ulja, svježe mljeveni biber, grančica svježeg ruzmarina, 1 glavica nasjeckanog radiča, 1 konzerva sitnog bijelog graha (ocijeđenog i ispranog), 2 kašike vinskog sirćeta, 150 ml pilećeg ili telećeg temeljca, ½ kašičice škroba, nasjeckani peršun

 Kotlete posolite. Bijeli luk jako sitno nasjeckajte i malo ga posolite. Nasjeckajte svježi ruzmarin, pomiješajte sa bijelim lukom i maslinovim uljem, pa tim umakom premažite kotlete i ostavite da stoje.

Za to vrijeme zagrijte tavu te stavite grubo nasjeckani grah i crveni radič, pirjajte nekoliko minuta pa podlijte sirćetom.

Pomiješajte pileći temeljac i škrob, dodajte u tavu sa grahom i radičom, pomiješajte i pustite da se umak zgusne. Nasjeckani peršun dodajte u grah i radič te promiješajte.

Kotlete malo zarežite te pecite na zagrijanoj tavi oko 3-4 minute sa svake strane. Na tanjir poslužite radič s grahom, na to položite kotlete i pokapajte maslinovim uljem.

VAŽNO JE DA ZNATE I OVO:

Prije pripreme radič je potrebno temeljito oprati. Najprije uklonite vanjske listove ili listove na kojima se eventualno vide manje promjene boje. Potom isperite svaki list ispod tekuće vode, režite ga na odgovarajuću veličinu i pustite ih da odstoje u čistoj hladnoj vodi nekoliko minuta.

Ako je u njemu još kakva nečistoća, zrnce pijeska ili zemlje spustit će se na dno posude, a vi s površine možete pokupiti narezane listove radiča koje još jednom isperite u cjediljki ispod hladne tekuće vode.

Ocijeđene, narezane listove radiča nekoliko puta protresite u cjediljki ili jednostavno ocijedite u salatnom spinneru, a možete ih posušiti i pomoću kuhinjskog papira.

 

 

 

Komentari

komentara