Proljeće je vrijeme kada zna „presjeći“ u leđima: ŠTA KADA VAS „UHVATI“ IŠIJALGIJA?

Išijas je oboljenje velikog živca noge, a može se javiti ili kao jaka bol ili kao upala živca. Bol se javlja naglo i iznenada, obično nakon nezgodnog položaja, ili podizanja tereta. On je, međutim, samo posljedica višemjesečnog, čak i dugogodišnjeg “trošenja” dijelova kičme. Išijas je dugotrajna bolest koja se često vraća. Bol je za bolesnika vrlo neugodna i vezuje ganedjeljama za krevet, a u teškim slučajevima išijasa čak i mjesecima.

Liječenje išijasa zavisi od uzroka bolesti, a sastoji se ponajprije u ublažavanju boli i smirivanju upalnog procesa. Osim uzimanja sredstva protiv bolova i velike količine vitamina B1, za liječenje išijasa i ublažavanje popratnih tegoba primjenjuju se kupke, obloge, masaža, grijanje, banjska liječenja, akupunktura, te čajeva. Preporučujemo slijedeće recepture:

Mravi kao lijek
U jednu litrenu bocu staviti ¾ litre dobre komovice. Zatim potražiti mravinjak i postaviti kraj njega bocu tako da mravi mogu ući. Kad se nakupi puno mrava u rakiji, boca se zatvori i ostavi 4 sedmice na suncu. Tada se procijedi i tom tekućinom masiraju bolna mjesta. Svaki bolesnik za nekoliko mjeseci ozdravi.

 Terapija s morskom soli i sijenom

10-20 dekagrama kristalne morske soli prelije se sa 20 do 25 litara ključale vode i pusti da prokuha. Čim prokuha, ulije se u poveću posudu i kupaju bolna mjesta (bolesne dijelove tijela) koliko se vruće može izdržati. To se ponavlja svaku veče prije spavanja. Nakon kupke ide se u topli krevet.

Tamo se bolesniku masiraju bolesni dijelovi tijela čistim vinskim octom u kojem se deset dana na toplom mjestu kvsalilo 15-20 dekagrama korijena od bljušta. Za vrijeme kvašenja boca se jednom na dan protrese.

Nakon što se pet večeri kupa, prelazi se na parenje bolnih mjesta s trinjem od sijena (5-10 pregršti na 20 litara vode kuha se 15 minuta). Za vrijeme parenja treba posudu, zajedno s bolnim dijelom tijela, prekriti dekom ili plahtom da se para ne gubi uzaludno. Zatim se u toplom krevetu masira vinskim octom u kojem se kvasio usitnjeni korijen bljušta, kako je gore opisano.

Tinktura od divljeg kestena

Tinktura od svježih sjemenki divljeg kestena, skupljenih u jesen kad otpadaju s drveta, smiruje bol kod akutne upale velikog živca noge tj. napada išijasa. – Sjemenke divljeg kestena oguliti, sitno narezati te preliti vrućim 70%-tnim alkoholom. Nakon što zatvoreno odstoji 7-10 dana, tinkturu procijediti. Za vrijeme akutnih napada uzimati 3 puta na dan po 1 čajnu kašičicu tinkture umiješane u malo vode.

Bijeli luk

Protiv jakih bolova kod išijasa pomaže mlijeko od bijelog luka, ali treba uzimati najmanje 2 dl mlijeka dnevno tokom 7 dana.RECEPT: 10 čehni bijelog luka samljeti i iscijediti sok. Sok umiješati u 2-3 dl mlijeka te uzimati u gutljajima tokom dana.

 Truhle jabuke kao lijek

Stari narodni lijek kod napada išijasa je oblog od truhlih jabuka. Osim što smanjuju bol, truhle jabuke smiruju upalu velikog živca noge.
– Truhle jabuke samljeti te u debelom sloju staviti kao oblog na bolni dio tijela. Sve omotati pamučnom, a preko toga vunenom tkaninom, te ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro, nakon skidanja obloga, nogu dobro izmasirati, a potom oprati mlakom vodom.

Spavanje u sijenu

Jedan od prastarih načina liječenja neuralgija te bolesti kostiju i zglobova je spavanje u sijenu ili na svježem lišću breze. Sijeno i lišće breze pospješuju jako znojenja, a putem znoja iz tijela se izlučuju štetne tvari. Narodna medicina tvrdi da nakon 3-5 tako provedenih noći, bolovi nestaju, upala se smiruje te bolest nestaje.

Vruće obloge

Poznato je da su vruća voda i vrući oblozi vrlo djelotvorno sredstvo protiv boli i upale živca kod išijasa, a njihovo djelovanje možemo još pojačati primjenom odabranog ljekovitog bilja. Kako bi se bol smanjila i upala živca smirila, na bolna mjesta treba stavljati vruće biljne obloge, a uz svakodnevnu masažu biljnim uljem ili biljnom rakijom, treba što češće primjenjivati i vruću biljnu kupku.

 Ćišćenje organizma

Osim vanjske primjene ljekovitog bilja, potrebno je i čišćenje organizma od otrova i štetnih tvari. Kako bi se tijelo i krv dobro pročistili, u proljeće treba držati kuru s gorkim biljem, a potom post s voćnim sokovima i sokovima od povrća. Osim toga, treba pripaziti na način prehrane kako ne bi ponovno došlo do pomanjkanja vitamina B1 u organizmu, a što je jedan od najčešćih uzroka išijasa.

ZAPOČNITE JUTRO SOKOM OD KROMPIRA

Osobe koje boluju od reume treba da se hrane uglavnom povrćem i voćem, da ograniče unos soli, smanje ili potpuno prestanu sa upotrebom alkohola i kafe. Najbolje da ujutro na “prazan stomak” popiju pola čaše soka od krompira, po želji razrijeđenog toplom vodom.
Sat pre jela dobro je pojesti nekoliko borovnica. Poslije jela može se pojesti nekoliko zrna slačice.

Olakšanje reumatskih bolova mogu da donesu i trešnje. Ljekari tvrde daje trešnja pravi “lijek s drveta”, jer smanjuje nivo mokraćne kiseline i liječi upale. Zimi, kada svježih trešanja nema, za liječenje “kostobolje” mogu se koristiti trešnje iz zamrzivača.

Išijatični bolovi najavljuju vremenske promjen

Sama vlaga nije krivac za pojačane tegobe kod ovih pacijenata. Hladnoća, klima ili promaha imaju veći uticaj. I atmosferski pritisak je značajan činilac. Kada on nije u ravnoteži sa našim unutrašnjim pritiskom, odnosno kada je nizak, dolazi do problema. Tkiva koja su inače blago otečena mogu dodatno da oteknu, i zato ljudi koji imaju oboljele zglobove, ligamente ili kičmu, osjete promjene pred kišu. Istina je da oni mogu da predvide kad će da pada kiša.

Vježbe za išijas
Vježbe za išijas se obično fokusirаju nа tri ključne oblаsti: jаčаnje, istezаnje i аerobik.
VJEŽBE ZA JAĆANJE – mogu dа pomognu u jаčаnju kičmenog stubа i prаtećih mišića, ligаmenata i tetiva. Većinа ovih vježbi se fokusirа sаmo nа donji dio leđа, аli i mišiće stomаkа, zаdnjice i kukovа.
VJEŽBE ZA ISTEZANJE – se obično preporučuje dа se ublаži bol.
AEROBIK – kаrdiovаskulаrne vježbe, kаo što su hodаnje, plivаnje ili terapija u vodi – su obično komponentа oporаvkа, jer аerobnа аktivnost podstiče rаzmjenu tečnosti i hrаnljivih mаterijа, što pomaže u stvаrаnju boljih uslova za oporavak. Aerobnim vježbama se takođe oslobađa i endorfin, koji je prirodni lijek protiv bolova u tijelu.