Proljeće je idealno vrijeme za supu od koprive

 

Kopriva cvjeta od proljeća do jeseni i izvrstan je dodatak tjesteninama i rižotima, no najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi.

U kojem god jelu je pripremali, koprivu nije potrebno kuhati već je dovoljno preliti je vrelom vodom najduže dvije minute. Tako će se maksimalno sačuvati njena hranjiva i ljekovita svojstva, a brojni su razlozi zbog kojih je dobro jesti koprivu.

Nabrojimo samo neke: poboljšava rad probavnog sistema, obavlja detoksikaciju organizma, dobra je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi, liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva zbog čega djeluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge vitamine i minerale.

 

 

 

RECEPT:

Sastojci za četiri osobe:

– 300 grama koprive

– 5 krompira srednje veličine

– nekoliko kapljica maslinovog ulja

– sol, biber

Postupak:

1. Krompire narežite na četvrtine i stavite da se kuha.

2. Pred kraj kuhanja dodajte koprivu koju samo prelijete vrućom vodom.

3. Dodajte maslinovo ulje i dobro usitnite mikserom.

4. Začinite po želji.

Savjet: Po želji poslužite prepečeni hljeb, a po želji maslinovo ulje možete zamijeniti vrhnjem.

Komentari

komentara