Proljeće i ljeto su pravo vrijeme za idealnu liniju uz pomoć svježeg voća: KAKO SE PRAVE DOMAĆI ŠEJKOVI ZA MRŠAVLJENJE?

 

Domaći šejkovi za mršavljenje su izvanredni kao međuobroci, ali i kao zamjena za cijeli obrok, uspješno će suzbiti glad, a našem  tijelu će osigurati sve potrebne količine hranljivih sastojaka. U nastavku saznajte  kako napraviti šejk za mršavljenje od svježeg voća u više različitih varijanti… Poklanjamo vam 4 fenomenalna recepta za šejkove.

Proljeće i ljeto su idealna godišnja doba ako želite dotjerati vašu liniju. Pijace se sve više pune sa svježim voćem, dok nas sve toplije vrijeme i vrućine sve više tjeraju da u organizam  unosimo više tečnosti.

Domaći šejkovi za mršavljenje su izvanredni kao međuobroci, ali i kao zamjena za cijeli obrok, uspješno će suzbiti glad, a našem  tijelu će osigurati sve potrebne količine hranljivih sastojaka. U nastavku saznajte  kako napraviti šejk za mršavljenje od svježeg voća u više različitih varijanti…

Domaći šejkovi za mršavljenje jedni su od najpopularnijih dodataka za skidanje kilograma, a što je najvažnije svako ih može sam napraviti s pravim sastojcima, malo leda i blenderom.  Jednostavni su za pripremu, jer ne zahtijevaju kuhanje, a ujedno su i vrlo zdravi – njima u organizam unosite puno vitamina i minerala u samo jednoj čaši.

Svježi domaći šejkovi za mršavljenje izvrstan su izvor minerala i vitamina. Od ranije znamo da nam vitamini omogućavaju rad enzima koji djeluju kao katalizatori i to u nekoliko hemijskih reakcija u našim tijelima.  Ove hemijske reakcije su izuzetno važne za našu probavu, kao i za apsorpciju hrane. Uz to enzimi stvaraju energiju koja je važna za rad metabolizma.

Kada se konzumiraju domaći šejkovi za mršavljenje, tada naše tijelo apsorbuje više vitamina i minerala iz voća nego kad ih jedete zasebno, jer se hranljivi sastojci i nalaze u vlaknima. Kada ih stavite u blender, ova vlakna se usitnjuju i oslobađaju svoje važne hranljive sastojke.

Kada ste na dijeti, vaše tijelo traži dovoljne količine vitamina, minerala I ostalih važnih hranljivih sastojaka, kako bi moglo u potpunosti normalno funkcionisati. Bez adekvatne doze tih esencijalnih nutrijenata, možete biti neuhranjeni.

Da bi se šejkovi za mršavljenje napravili stvarno kvalitetno, uvijek koristite najbolje svježe povrće i voće. U slučaju da ono nije gajeno organski, tada koru dobro oljuštite, kako biste se riješili štetnih hemijskih supstanci koje se upravo na njoj I nalaze. Isjeckajte ih na sitnije komadiće, pa ih izručite u blender. Kako biste dobili ujednačenu masu dodajte dvije kocke leda. Ako vaš aparat ne može da usitni led, onda koristite hladnu vodu ili voćni sok. Ako vam domaći šejk za mršavljenje ispadne i suviše rijedak dodajte mu još voća, a ako ispadne pregust – dosipajte mu još tečnosti…

4  fenomenalna recepta za šejkove

1. Šareni šejk za mršavljenje

POTREBNO JE:  1 svježa kajsija isjeckana na sitnije komade, šolja ananasa (u komadićima), cijela banana, 6 jagoda i puna šolja obrano gmlijeka.

Sve sastojke izručite u blender, dobro ih promiješajte sve dok ne dobijete glatku i homogenu masu. Šareni šejk je najukusniji ako se posluži hladan..

 2. Crazy šejk za mršavljenje

Domaći šejkovi za mršavljenje su definitivno prava stvar, u što će vas uvjeriti I slijedeći recept pomalo luckastog naziva.

POTREBNI SASTOJCI: 1 osrednja kruška (oguljena), smrznuta banana, puna šoljica smrznutog bobičastog voća, šoljica obranog mlijeka i mala kašičica cimeta.

Izmiješajte sastojke I izručite ih u blender, miksajte sve do trenutka dok masa ne postane fina glatka. Crazy shake za mršavljenje poslužite hladan.

3. Izvrsni jesenji šejk

POTREBNO JE: Jabuka, dvije breskve i jedna kruška.

Sve očistite i nasijecite na komade, izmiksajte dobro u blender i poslužite sa ledom.

4. Kiseli šejk za mršavljenje

POTREBNO JE: bijelo grožđe,  jedna zelena jabuka (oljuštena i očišćena) nasječena na komade, limeta, limun, malo svježeg korijena đumbira, gazirana mineralna voda.

Najprije jabuku i đumbir stavite u blender, te ih malo izmiksajte, pa kasnije dodajte I ostalo voće.  Napunite pola čaše voćnom smjesom, pa zatim dopunite sa mineralnom vodom sve do vrha. Poslužite hladno, najbolje sa ledom..

Najčešći sastojci za šejkove

VOĆE – pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i puno je antioksidanasa.

JOGURT – ili mlijeko sa malo masnoće – sadrži Vitamin D i dragocijeni kalcijum.

PROTEINSKI PRAH – koristi se za jednostavniju i bržu probavu hrane, stavite li prašak u šejk za mršavljenje, duže ćete biti siti.

U svoj domaći shake možete da dodate i druge sastojke i vitamine kao što su: ginko biloba, pčelinji polen, cvijet maslačka I slično. Ovi sastojci će vam poboljšati rad jetre, očistiti vaše probavne organe, dati vam daleko više energije za vježbanje, spriječiti slabost i malaksalost, kao i pojavu alergija.

(aura.ba)