Proljeće donosi alergije: Aktivnosti planirajte u popodnevnim satima i češće perite odjeću

Kada dođete izvana, svu svoju odjeću stavite na pranje, okupajte se i obucite čistu odjeću, naročito ako ste išli na izlet u prirodu ili vrtlariti.

Pelud

Pelud je prah zelenkasto žute boje. On pomaže stablima, cvjetovima i travama da se razmnožavaju. Tokom proljeća probleme uzrokuje pelud s drveća, a tijekom ljeta pelud s trava i korova.

Plijesan

Plijesan je alergen jednako kao i pelud. No, za plijesan je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tokom jula, a u hladnijim tokom jeseni.

Izbjegnite alergene u prirodi

Ako osjećate ozbiljne alergijske reakcije na pelud i plijesan, vjerojatno ćete htjeti ostati zatvoreni u svojem domu sa zatvorenim prozorima. Ipak, to vam neće pomoći.  Također, plijesan i pelud će pronaći svoj ​​put do vašeg doma. Šta onda možete napraviti?

Plan svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito. Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenom nakon kiše. Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom tokom suhih, vrućih i vjetrovitih dana.

Nivo peludi je najviša u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenom planirajte u popodnevnim satima.

Kada dođete izvana, svu svoju odjeću stavite na pranje, okupajte se i obucite čistu odjeću, naročito ako ste išli na izlet u prirodu ili vrtlariti.

Izbjegnite alergene u svom domu

Biti u zatvorenom ne znači da ste sigurni. Postoje brojni alergeni u vašem domu, bez obzira na to koliko pazite.

Ljubimci, djeca i vaša obuća mogu unijeti pelud u vaš dom. Tepisi i otirači tu pelud mogu zadržati. Najbolje bi bilo ukloniti sve tepihe kako biste podove mogli redovito prebrisati i smanjiti razinu peludi.

Zatvorite sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Ako je vruće, rashladite dom na neki drugi način.

Nemojte odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani. Unijećete svu pelud i alergene u svoj ​​dom, a kasnije ćete imati bliski kontakt s njima.

Izujte se čim uđete u dom, nemojte obuveni hodati po domu. Na taj način nećete širiti pelud koja se zadržala na vašoj obući.

Redovno brišite prašinu jer prašina može sadržavati i pelud. Brisanjem prašine ćete osvježiti dom i smanjiti razinu peludi.

Pripazite na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovno ih zračite i održavajte ih što je više moguće suhima.

(dnevno.hr)